A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként hosszú évek munkája után jelenhet meg először magyarul Hollywood magyar alapítóinak – Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleményében.

A könyvbemutatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettese dr. Rétvári Bence elmondta: Nagy öröm és büszkeség, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével végre hazatérhetett az itthon korábban magyarul soha ki nem adott két önéletrajzi regény.

Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel jelenik meg itthon.

Fried Vilmos, ismertebb nevén William Fox, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének életrajzi regénye Upton Sinclair presents: William Fox 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé.

A miniszter-helyettes hozzátette: Ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy tiszteletbeli Oscar díjat, a szobron ennyi állt: "az amerikai játékfilm atyja". Jelentőségük nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető.

Takó Sándor, a kötetek kiadója, szerkesztője megköszönte az EMMI és Rétvári miniszter-helyettes úr támogatását, kiemelte: A két kötet a Magyarok Hollywoodban induló könyvsorozatunk keretében jelenik meg. A munka a két életmű hazahozatalával nem befejeződött, inkább elkezdődött, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgozunk. Közülük is kiemelném a jövő évben megjelenő Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötetünket.

Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője, ötletgazdája Egri Lajos: A drámaírás művészete című legendás mű után újabb kiemelten fontos kulturális érték hazahozatalán dolgozhatott. Kollarik szerint: A két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket. Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában. Magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood „feltalálásában", és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről.