Meghalt minden idők legsikeresebb szovjet-orosz rajzfilmsorozata, a No, megállj csak! alkotója, Alekszandr Kurljandszkij.

82 éves korában meghalt Alekszandr Kurljandszkij, a No, megállj csak!, azaz minden idők legsikeresebb szovjet-orosz rajzfilmsorozatának alkotója. Az író, forgatókönyvíró, gyermekkönyv, dramaturg és humorista hosszú betegség után halt meg Moszkvában vasárnap.

Alekszandr KurljandszkijForrás: Wikimedia Commons

Kurljandszkij leghíresebb műve a kultikussá vált animáció, a No, megállj csak! (Nu, pagagyi!), amelynek legtöbb epizódját két másik alkotótársának (Felix Kandel, Arkagyij Hajt) valamelyikével írta, de némelyiket csak saját maga jegyzett. Hármójuk közül egyedül ő működött közre az összes epizód létrehozásában.

A Szojuzmultfilm animációs stúdióban készített híres rajzfilm első epizódját 1969-ben vetítették. A fondorlatos nyúl és a gonosz, buta farkas történetéből 2006-ig összesen 20 rajzfilm készült.
A No, megállj csak! 2014-ben minden idők legnépszerűbb rajzfilmje lett egy, az oroszok körében végzett felmérésben. Hosszú pályafutása alatt Kurljandszkij további 40 rajzfilmet írt, köztük egy felnőtteknek szólót is a szovjet átlagemberről. A rajzfilmeken kívül írt számos gyermekkönyvet, regényt, sőt sci-fit is.