A filmdíva, akit a szovjetek vallattak, a magyar kommunisták meg elűztek a hazájából

Muráti Lili a Házassággal kezdődik című 1943-as filmben
Muráti Lili magyar színésznő és írónő. színésznő, színész,
Vágólapra másolva!
A két háború között írták róla egy társasági lapban: „Hazai színművészetünk lapossarkú, angolszoknyás, citrom-fanyar, whisky-izű büszkesége." Muráti Lili a maga korában első számú megtestesítője volt a modern nőtípusnak, s talán minden kolleginája közül a legszebb, legszexisebb. A színházi munkát tartotta a legfontosabbnak, de mivel egyike lett az első hazai filmsztároknak is, idolként ugyancsak szépen teljesített: vörös sportkocsival száguldozott a városban; szeretett ott lenni a fontosabb társasági eseményeken, ám rendszerint késve érkezett, úgy nagyobb volt a feltűnés. Öltözködésével is figyelmet keltett, olykor botrányt kavart. Számtalan sportágat is űzött, ám mindeközben vasfegyelemmel, teljes odaadással gyakorolta a hivatását. Megosztó személyisége ellenére rajongói száma sokszorosa volt az irigyeinek. A háború után mégis utóbbiak miatt kellett elmenekülnie Magyarországról, amelyet ötven év emigráció és sikeres spanyolországi színészi karrier után is a hazájaként szeretett.
Vágólapra másolva!

Volt gyerekszobája

Muráti Lili 1938-ban már túl van öt filmfőszerepen (A csúnya lány, Elnökkisasszony, Pogányok, Fizessen, nagysád!, 120-as tempó). A Vígszínházban ugyancsak főszerepeket játszik, amely intézménynek korábbi teátrumi sikerei után lett tagja 1934-ben.
A Színházi Magazin 1938-as számában felteszi a kérdést a kor egyik meghatározó színikritikusának, az író, újságíró Egyed Zoltánnak:

Egyed Zoltán válasza:

Muráti Lili és Willy Fritsch német színész a Városligeti Műjégpályán 1939-ben. Forrás: Fortepan / Bojár Sándor


Ami a karakterét illeti, Muráti Lili máig megtekinthető filmjei bizonyítják: Egyed Zoltán leírása találó.

A gyerekszoba kapcsán már akadnak talányok.

Annyi persze biztos, hogy Muráti Lilinek volt gyerekszobája. Ám kérdéses, mettől meddig időzött benne.
A Muráti Lilivel kapcsolatos rejtélyek – több is akad – legfőbb generálója Muráti Lili. Vajon miért? A pedáns német filmfilológus, Karlheinz Wendtland azt mondta egyszer:

A színésznő sajtómegszólalásaiban inkább az utóbbi évszámot említi.
Azonban amikor Mezei Mária visszaemlékezéseiben felidézi első találkozásukat a szegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnáziumban – melynek ünnepségein mindkettőjük szépen szavalt –, állítja: Muráti Lili két osztállyal alatta járt.

Mezei Mária a lexikonok adatai alapján 1909-ben született, így tehát a nála két évvel fiatalabb Muráti Lili születési dátuma 1911.

Egyes színházi szakírók szerint azonban Mezei Mária is hajlamos volt kozmetikázni életrajza bizonyos adatait. Ám Mezei esetében legifjabb éveinek bizonyos tényei – például születésének, cseperedésének helyszínei – vonatkozó helytörténeti adatok szerint is rendíthetetlennek tűnnek.

Muráti Lili esetében semmi sem ilyen egyértelmű.

Csókot dob

Muráti Lili 2002-ben, állítólagos kilencvenedik születésnapján a Magyar Nemzet újságírójának idézi fel gyermekkorát:

A színművésznő 90. születésnapja alkalmából ünnepséget tartottak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a közönség állva tapsolta. Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor


Hetvenhét évet visszalépve az időben, 1935-ben Muráti Lili a Színházi Életnek nyilatkozik gyermekéveiről.


Az biztos, hogy vonaton születni romantikusabb, kalandosabb, mint Váradon.

További megszólalásaiban is hozzátesz ezt-azt gyermek- és kamaszkorának eseményeihez. Muráti Lili egy 1985-ös interjúban úgy meséli, hogy négyéves koráig Párizsban élt, amikor apját, Muráti Frigyest kinevezték hajóállomás-parancsnoknak a bulgáriai Listowba. /Internetes keresők nem akadnak ilyen városra Bulgária múltja és jelene vonatkozásában. Sz.Á.)

Muráti Lili kislányként állítólag ott járt óvodába, és sokat csavargott két bátyjával, Györggyel és Árpáddal a „tengerparti városban".

Nem sokkal később – állítja Muráti Lili néhány további interjúban – édesapját átvezényelték az ausztriai Brünauba, mely osztrák városka éppen szemben van a határ túloldalán álló bajorországi Sinbachhal. Muráti Lilit, elbeszélése szerint, Sinbach gyönyörű nevelőintézetébe íratták be.
Majd a család idővel Szegedre költözött, ahol Muráti Lili bekerült az Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnáziumba, ahol színjeles tanulóként végezte az első gimnáziumi osztályt, valamint rendszeres fellépője lett az iskolai ünnepségeknek. Ám egy alkalommal, a nagy sikertől fellelkesedve,

a cirkuszművészektől látott gesztussal dobott csókot az egyházi iskola közönségének.

Adott környezetben illetlen gesztus. A gyors lefolyású botrányt követően Muráti Lilit a szülei Németországba küldték, s a harmadik gimnáziumot a marienhöhei angolkisasszonyok intézetében végezte.

Öt Rosenkranz, égi jelek, matrózblúz

A különböző korszak interjúiból összegereblyézett emlékezései szerint

rajongta az intézményt, az ott oktató apácákat is.

Egy alkalommal még egyikük fejfedőjének szegélyét is megcsókolja – amiért büntetésül öt Rosenkranzot – rózsafűzért, valójában öt rózsafüzérnyi imát – kell elmondania.

Ez a büntetés még nem töri meg. Mi több, elhatározza: Mária-nővér lesz.

Ugyanakkor azt sem hallgatja el az egykori emlékidézések egyikében, hogy valami ki nem mondott belső válságot élhetett meg akkoriban,

mert harminchárom kilóról hatvanhatra hízott.

Mindemellett az is megtörtént – ezt az epizódot is szívesen idézi –, hogy az angolkisasszonyoknál töltött második év karácsonyán kicsábította egy afrikai társnőjét a szabad ég alá azzal az ígérettel, hogy

a csillagok jeleket küldenek nekik, amelyek meghatározzák majd a sorsukat.

Az apácák hajnal felé találtak rájuk. Lilit ismét megbüntették, ráadásul a csillagok semmiféle jelet nem küldtek.

A tizenöt éves Lili az újabb büntetés után ripsz-ropsz otthagyta az intézetet.

Emlékei szerint családi ismerőseiknél, bizonyos Spretti gróféknál nyaralgatott egy darabig, majd megindult Szeged felé. Útközben összetalálkozott egy barátnőjével, aki éppen müncheni vakációra tartott a szüleivel. Biztatta Muráti Lilit, hogy tartson velük. Velük tartott, s ott is ragadt anélkül, hogy a hazaiakat értesítette volna. Hosszas sürgönyözés után akadt csak rá a családja.
Muráti Lili azt nem említi a hajdani interjúkban, hogy miután felmenői tájékozódtak leányuk hollétéről, vajon mit üzentek vendéglátóinak. Annyi biztos – amennyiben Muráti Lili kamaszkori emlékei kapcsán bármi is az lehet –, hogy az otthoniak sürgönye után barátnője édesanyja lerángatta Muráti Lilit a hotelszobából a hotel halljába, miközben

Muráti Lilin diákos matrózruha volt és harisnya, ám cipő nem.

Feltűnése komoly figyelmet keltett a hotel közönsége körében – s talán karcsú, harisnyás vádlija, lábfeje is; akkoriban már ledobhatott jó párat a hatvanhat kilóból az amúgy mutatós leány. Muráti Lili egy 1935-ös interjúban elárulja:

élvezte a figyelmet, úgy vélte, megjelenésével nagy tetszést aratott.

(Hogy miként került végül vissza Szegedre, arról nincs emlékmorzsa a vonatkozó sajtó megszólalásaiban. Sz.Á.)
Más cikkekben a marienhöhei angolkisasszonyok kapcsán Muráti Lili azt is említi: színészi képességeire ők figyeltek fel először – állítólag sikeresen játszott is intézményükben egy Szentivánéji álom színrevitelében –, s levélben javasolták családjának, hogy támogassák leányuk színi tanulmányait.
Ha ez igaz, akkor annak ellenére történt, hogy a kislány meglépett Marienhöhéből.

Vagyis a faképnél hagyott apácák még úgy is fontosnak tartották, hogy tájékoztassák a szökevény családját a szökevény színészi képességeiről.

Lehet, hogy valóban női szerzetesek ismerték fel először Muráti Lili tehetségét. Az mindenesetre biztos – és a következő tény tényleg az –, hogy az alkotói késztetés okai között Muráti Lili esetében fellelhető a genetikus háttér. Mégpedig édesapja kapcsán.

Muráti Lili 1938-ban. Forrás: Fortepan / Bojár Sándor

Genetika: egy reneszánsz ember

Murz Frigyes - a Császári és Királyi Hadsereg vonatkozó irataiban Friedrich Murz - 1852-ben született az erdélyi Barcarozsnyón, vélhetőleg szász, tehát német anyanyelvű családban.

Felcseperedvén a katonai pályát választotta.

1877-ben a 2. gyalogezred hadnagya volt, 1882 novemberétől ugyanott főhadnagy, majd 1889 májusában II. osztályú századosként a debreceni 39. honvéd gyalogezrednél szolgált. 1894 és 1897 között a bécsújhelyi katonai akadémián tanított francia és orosz nyelvet.
1899 októberében I. osztályú százados lett a gyalogságnál,

1899. november 1-jétől pedig őrnagy a nagyváradi 4. gyalogezrednél. Abban az évben változtatta nevét Murátira.

1905-ben saját kérésére nyugdíjazták.
Időközben feleségül vette gyermekei édesanyját, Széll Augusztát, aki két fiuk mellett egy lánygyermeknek is életet adott, Teodóra Auréliának – a majd Muráti Lili néven híressé váló színésznőnek.
A gyermekek édesapjának sokoldalú tehetsége csak nyugdíjba vonulása után bontakozott ki igazán.

Ebben az időszakban ismerhette meg a nyilvánosság a regényírót, a középkort kutató történészt, a tizenegy nyelven beszélő poliglottot, a franciaországi kiállításon is díjat nyerő festőművészt.

(Az 1911-es a La Rochelle-i nemzetközi kiállítás aranyérme. Sz.Á.)
Muráti Frigyes nyelvi képességei kapcsán a Budapesti Hírlap 1930. júliusi száma görög tudóst idéz:


Muráti Frigyes szerzője volt egy kiváló vívószakkönyvnek - Vitőr-, kard- és párbajvivás, 1890. Debrecen - valamint fennmaradt egy francia nyelven írt regényének - Un manuscript de Constantinople – kézirata is, melyet utóbb magyarra - Egy konstantinápolyi kézirat - és görögre is lefordítottak.

A hellének ki is adták: Hen cheirographon tes Konstantinoupoleos, 1930. Athen.

A tudomány iránt elkötelezett Muráti Frigyes középkorral kapcsolatos kutatásait a tudomány emberei is elismerték,

a görögországi tudományos akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta.


Ami művészeti lexikonokban is jegyzett festményeit illeti: főként tiszai tájképeket készített Szeged környékén, valamint a népélet jeleneteit ábrázolta.
Muráti Frigyes 1939-es halála után írta róla február 14-én a Pesti Napló athéni tudósítója:

Iparművésznek készül, színészetet tanul, tojást dobál

Muráti Lili tehát a müncheni kaland után visszatér Szegedre. Később annyit mond erről:

Másutt annyit mond:

Ami dokumentumok alapján is biztos: a fővárosba érve Rákosi Szidi híres színiiskolájában landolt.

Akkori körülményeiről majd 1935-ben, már befutott színésznőként nyilatkozik a Pesti Naplónak:

Nincs még vége, a folytatáshoz lapozzon!