Több százéves, misztikus helyen forgatott a Kerekes Band

Fehér Viktor és Fehér Zsombor
Kerekes Band
Vágólapra másolva!
Négyrészes koncertfilmsorozattal mutatja meg kreativitása sokszínűségét a 25 éves Kerekes Band. A nagyobb lélegzetvételű filmek mellett egy-egy videóklipet is kiadnak. Egy, a hetvenes évekből való török pszichedelikus funk dalt is feldolgoztak a filmhez, amit az Origón láthat először a közönség. Klippremier.
Vágólapra másolva!

Az egri Török Fürdőben forgatott koncertfilmet a Kerekes Band. A 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a medencében épített színpadon rögzítették a Live: Water című koncertfilmjüket, amely teljes egészében január 22-étől lesz látható. Az akusztikus koncert anyagában hallhatók áthangszerelt saját számok, illetve belső-ázsiai, kaukázusi és török dalok is. A zenék hangulatát

szándékosan a helyszínhez igazítva állították össze.

A koncerten játszott és nemrég megjelent, Dervis című daluk után most új feldolgozást, a Yekte átdolgozott verzióját adták ki klippel együtt, amit Szőke Barna rendezett.

Ez a 1970-es évekbeli török pszichedelikus funk dal a török énekes, Alpay által vált nemzetközileg ismertté. A Kerekes Band vezetője, Fehér Zsombor azt mondta, „évekkel ezelőtt a Bosporus Bridges című albumon hallottam meg először ezt a dalt, amibe azonnal beleszerettem. Sokat hallgattuk bulikban, turnébuszban, és régi vágyam volt, hogy hátha egyszer előadhatjuk. A egri Török Fürdő nem is lehetett volna erre jobb helyszín.

Az egri Török Fürdő

A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt török fürdő, amely több évszázados múltra tekint vissza. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az 1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták. A fürdőben nem csak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. A Török Fürdő, kívül-belül az autentikus török hangulatot idézi.

A teljes koncertfilm, a Live: Water egy négyrészes sorozat második epizódja. Az első részt Live: Air címmel tette közzé a zenekar. A fellépést a hollókői vár tetején rögzítették, és az anyag nemrégiben önálló lemezként is megjelent.

Fehér Viktor itt nem a doboknál, hanem ütőgadronnal, Fehér Zsombor pedig szokásosan, azaz furulyával Forrás: Barócsi Diána

A Kerekes Band 2020-ban ünnepelte megalakulásának huszonötödik évfordulóját, és terveztek egy nagyobb jubileumi bulit, amelyet a járványhelyzet miatt nem tudtak megtartani. Az évfordulótól függetlenül készültek a filmsorozatra, amelyről a zenakar dobosa, Fehér Viktor az Origónak azt mondta, „ez a projekt már korábban elindult. Májusban a hollókői várban forgattunk, aztán a későbbiekben megkeresett minket a Bakui Magyar Nagykövetség, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívak és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk.

Azonnal láttuk, hogy minden számunkat át kellett hangszerelni, szerkeszteni. A magas páratartalom és az egyedi látványvilág mellett a zenekarra jellemző magas szintű muzikalitás is nagy hangsúlyt kap ebben a történelmi atmoszférában. A saját szerzeményeink mellett hat türk dalt is átdolgoztunk a Kaukázustól Belső-Ázsiáig, így például az anatóliai rock stílus egyik nagy slágerét, a Yekté-t Zsombor törökül énekli.”

A Kerekes Band az egri Török Fürdőben Forrás: Kerekes Band

A sorozatból még van hátra két koncertfilm, amelyekről szintén beszélt Fehér Viktor: „ezeknek már megvan a zenei terve, a helyszínek is körvonalazódtak. Zeneileg – a Water-hez hasonlóan – egy akusztikus, népzenei koncertfilm van készülőben, ez lesz a Fire, valamint egy erősebb, rockos hangvételű Earth, ahol

Ezeket tavaszra és nyárra tervezzük. Ezzel a négy koncertfilmmel szeretnénk megmutatni a zenekar kreatív sokszínűségét, ami jól tükrözi az utóbbi 25 évet.”