A 20. századi magyar irodalom két fontos szerzőjének – Krúdy Gyula és Örkény István – műveiből született operák keresztmetszete látható 2021. január 13-án, szerdán a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. Az előadások 20 órától láthatók ingyenesen az Operaház Facebook-oldalán és itt, az Origón.

Krúdy Gyula és Örkény István műveiből született operák keresztmetszetét közvetíti 2021. január 13-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című egyfelvonásosainak legszebb részleteit ingyenesen lehet megnézni az Operaház Facebook-oldalán, és itt, az Origón is. A közvetítés 20 órakor kezdődik.

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony

Krúdy Gyula színdarabjából annak idején Nádasdy Kálmán íratott operát, és bár ez a zeneszerző egyetlen műve ebben a műfajban, az 1943-as ősbemutatót követően nagy sikerrel futott az elkövetkező két évtizedben. A darab azt a gondolatot hirdeti, hogy milyen balga a férfi, aki az arany csengéséért lemond az asszony szerelméről, hogy azután az arany vonzásában mindent elveszítsen. Az arany meg az asszony főbb szerepeit ez alkalommal Kovács István (Wolfgang), Megyimórecz Ildikó (Anna), László Boldizsár (Zsoldoskapitány), Kiss Tivadar (Első színész) és Cserhalmi Ferenc (Második színész) éneklik.

Jelenet a Tóték színpadi előadásából: Vajda Júlia (Mariska), Szvétek László (Tót Lajos), László Boldizsár (Őrnagy), Nánási Helga (Ágika)Forrás: Magyar Állami Operaház / Csibi Szilvia

Örkény István – Tóth Péter: Tóték

A Tóték a magyar irodalom egyik legfontosabb kisregénye és színdarabja, mely az emblematikus Fábri-Latinovits-film és a máig egymással versengő színházi előadások sora után az opera műfajában is helyet kért magának. Tóth Péter zeneszerző művének ősbemutatója 2019-ben volt az Eiffel Műhelyházban. A jól ismert történetben az idegkimerültségben szenvedő őrnagy Tót Gyula zászlós családjánál piheni ki magát, akik mindent megtesznek, hogy a kedvére tegyenek. Mígnem egyszer csak utoljára csap le a margóvágó... A Tóték főbb szerepeit az esten az ősbemutató szólistái: Szvétek László (Tót Lajos), Vajda Júlia (Mariska), Nánási Helga (Ágika), László Boldizsár (Őrnagy), Cserhalmi Ferenc (Postás), Zsigmond Géza (Lajtos) alakítják.

A művek keresztmetszetét Németh Anikó jelmezeinek felhasználásával Gábor Sylvie állítja színpadra. Zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma, vezényel Kocsár Balázs, az est műsorvezetője Mona Dániel zenetörténész.