2021. január 13-án a magyar irodalom két fontos szerzője – Krúdy Gyula és Örkény István – által írt művek operaváltozatának keresztmetszetét közvetítjük az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című operáinak legjobb részletei a Facebookon és az Origón is láthatók 20 órás kezdettel.

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony

Krúdy Gyula Az arany meg az asszony című színdarabjából Nádasdy Kálmán íratott operát Kenessey Jenővel, s bár ez a zeneszerző egyetlen műve ebben a műfajban, az 1943-as ősbemutatót követően nagy sikerrel futott az elkövetkező két évtizedben. A darab azt a gondolatot hirdeti, hogy milyen balga a férfi, aki az arany csengéséért lemond az asszony szerelméről, hogy azután az arany vonzásában mindent elveszítsen - írja az Operaház ismertetője.

A Tóték a magyar irodalom egyik legfontosabb kisregénye és színdarabja, mely az emblematikus Fábri–Latinovits-film és a máig egymással versengő színházi előadások sora után az opera műfajában is helyet kért magának: Tóth Péter zeneszerző művének ősbemutatója 2019-ben volt az Eiffel Műhelyházban. A jól ismert történetben az idegkimerültségben szenvedő őrnagy Tót Gyula zászlós családjánál piheni ki magát, akik mindent megtesznek, hogy a kedvére tegyenek. Mígnem egyszer csak utoljára csap le a margóvágó...

 

Szereplők:
Az arany meg az asszony – László Boldizsár, Megyimórecz Ildikó, Kovács István, Cserhalmi Ferenc, Kiss Tivadar
Tóték – László Boldizsár, Szvétek László, Vajda Júlia, Nánási Helga, Cserhalmi Ferenc, Zsigmond Géza

Az előadás művészeti vezetője Gábor Sylvie, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma, vezényel Kocsár Balázs, az est műsorvezetője Mona Dániel.