Meghalt a legendás punkzenész, a New York Dolls gitárosa, Sylvain Sylvain.

69 éves korában, rákbetegség miatt meghalt a New York Dolls gitárosa, Sylvain Sylvain. A legendás punkzenész szerdán halt meg, a hírt felesége közölte a Facebookon. Wendy Mizrahi posztjában közölte, hogy 69 éves férje az elmúlt két és fél évben harcolt a betegség ellen.

A New York Dolls első, 1973-es debütáló albuma megjelenésekor nem volt túl sikeres, azonban jóval később a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albuma közé sorolta, a zenekar pedig a nyomdokain kialakuló punkgeneráció éllovasává vált.

Sylvain Sylvain a New York Dolls 2011-es londoni koncertjénForrás: Getty images/WireImage/Matt Kent

A Sylvain Mizrahi néven Kairóban született zenész családjával előbb Franciaországba, majd New Yorkba költözött. Itt alapított zenekart Actress néven Arthur Kane-nel, Johnny Thundersszel és Billy Murciával, akikkel aztán 1971-ben létrehozták a New York Dollst. Mizrahi sokoldalú zenész volt, az első két albumon gitáron, basszusgitáron, zongorán játszott, és dalokat is írt.

A New York Dolls 1977 után befejezte a közös zenélést, Sylvain ezt követően újabb zenekart hozott létre, a Criminalst Bobby Blain, Michael Page és Tony Machine közreműködésével, emellett szólókarrierjén is dolgozott. 1979-ben kiadta Sylvain Sylvain című szólólemezét, majd 1981-ben a Syl Sylvain and the Teardrops, 1998-ban pedig a Sleep Baby Doll címűt.

A New York Dolls 2004-ben újra összeállt, három újabb lemezt adtak ki: ezek a One Day It Will Please Us to Remember Even This, a Cause I Sez So és a Dancing Backward in High Heels.