Meghalt a gyilkosságért elítélt zenei producer, Phil Spector

SPECTOR, Phil -, 2021. január 17.
Phil Spector amerikai popzenei producer az 1989-ben készült képen. Spector 2021. január 21-én, 81 éves korában elhunyt.
MTI/AP/Anonymous
-, 2021. január 17. Phil Spector amerikai popzenei producer az 1989-ben készült képen. Spector 2021. január 21-én, 81 éves korában elhunyt. MTI/AP/Anonymous
Vágólapra másolva!
81 éves korában meghalt a börtönben a korábban gyilkosságért elítélt amerikai popzenei producer, Phil Spector. 
Vágólapra másolva!

A híres zenei producer börtönbüntetését töltötte, miután 2009-ben elítélték Lana Clarkson hollywoodi színésznő 6 évvel korábbi meggyilkolásáért. Egy kórházban halt meg szombat este - írja a BBC.

Phil Spector a bíró által rá kiszabott büntetést hallgatja egy Los Angeles-i bíróságon 2009. május 29-én, miután a bíróság esküdtszéke április 13-án bűnösnek találta Lana Clarkson amerikai színésznő meggyilkolásában. Forrás: MTI/AP pool/Jae C. Hong

Spector a hatvanas évek popzenéjének forradalmasításával vívta ki hírnevét az általa bevezetett, Wall of Sound produkciós technika révén. Nem előadóként ő került elsőként a rock and roll halhatatlanjai közé. A producer olyan zenekarokkal dolgozott együtt korábban, mint a Beatles, a Righteous Brothers vagy Ike és Tina Turner. A hatvanas évek elején több tucat sláger létrehozásában vett részt, és ő állt olyan világsikerek mögött, mint a Beatles Let It Be című albuma. Módszerei többek között a Beach Boysra vagy Bruce Springsteenre is hatással volt.

Phil Spector 2021. január 16-án, 81 éves korában halt meg. Forrás: MTI/AP/Anonymous

Életét alkohol- és drogfüggősége pecsételte meg, a '80 és '90-es években vissza is vonult a zenei életből.

2003 februárjában találták holtan a producer kaliforniai házában Lana Clarkson színésznőt, akinek a fejét érte egy halálos lövés. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert, nem túl sikeres nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt.

A védelem szakértői több bizonyítékot - köztük törvényszéki orvosszakértői véleményt - terjesztettek elő, amely az öngyilkosság tényét támasztotta alá. A vád azonban számos terhelő tanút állított, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, többször előfordult, hogy pisztolyt szegezett rájuk. Spector ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt a producer ölte meg erős felindulásból.

Phil Spectort végül 19 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre ítélték szándékos emberölésért. A kaliforniai böntetés-végrehajtás azt közölte, Phil Spector természetes halált halt, ezt majd csak a boncolás után erősíthetik meg. Brit bulvárlapok értesülése szerint Spector négy hete koronavírusos volt, és cellájából egy kórházba vitték át.