A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felkérte a 2021/22-es tanévben induló osztályok vezetőit. Az osztályfőnökök a magyar színházi élet elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló egyetem hallgatóit.

Az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik – írják a közleményükben.

A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni. A Jászai Mari- és Kossuth-díjas rendező 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója, a magyar színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd.

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is.

A prózai színész osztály gyakorlóhelye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz. A következő tanévekben induló színészosztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni.

A színészhallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás-tanítvány volt az SZFE-n.

A bábszínészosztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára. A bábszínészosztályban tanítani fog többek között, Szász Zsolt, Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges és szeretett színfoltja a hazai bábművészetnek.

A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musicalszínész, rendező - 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd, aki színészi diplomáját az SZFE-n, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. Énekes-színészként számtalan színházban és produkcióban szerepelt nagy sikerrel, mind az operett, mind a musical műfajában, Magyarországon és külföldön egyaránt. A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész, aki szintén az SZFE-n szerezte színészi diplomáját.

A zenés színész osztály mentorintézménye a Budapesti Operettszínház lesz.

A színházi rendezőasszisztens osztály, amely felsőoktatási szakképzésben vesz részt, vezetője Gábor Sylvie, rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.

Az SZFE megújulásának első elemeként új oktatási tereket alakítottak ki, maguk mögött hagyták a lepusztult, a '70-es évek szintjén és állapotában levő tantermeket. Megnövelték a kollégiumi férőhelyek számát, amelyek az eddiginél jóval komfortosabbak lesznek.

A megújítás második lépése az, hogy új színházak és új színházi szakemberek lépnek be az oktatásba, színesítve a képzési palettát.

Hamarosan a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet által gondozott képzések 2021/2022 tanévre vonatkozó osztályfőnökeinek és oktatóinak neveit is ismertetik.

A sajtóban megjelent vélelmezett oktatói listák, és különösen az új oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését az intézmény megújításának szándékától – írja az SZFE a közleményében. Hozzátették: tisztelettel kérik az egyetem polgárait és az érdeklődőket, hogy kizárólag az egyetem vezetésének hivatalos tájékoztatását vegyék komolyan.