Dokumentumfilm készült a Himnusz regényes történetéről

Kölcsey Ferenc
Vágólapra másolva!
Kölcsey Ferenc Himnusz-a Erkel Ferenc zenéjével vált teljessé és kultúránk egyik alapkövévé. A két szerző életútja, a Himnusz keletkezése és utóélete számos izgalmas, regényes fordulatban bővelkedik, ezekről készült dokumentumfilm a magyar kultúra napjára.
Vágólapra másolva!

A Himnusz regényes története címmel készített dokumentumfilmet az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság. A film megjelentetését pedig a magyar kultúra napjára időzítették, amit 1989 óta ünneplünk január 22-én. Annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. A most készült, 30 perces film edukatív jelleggel animációk, videó bejátszások segítségével tárja elénk a Himnusz történetét számos érdekességgel, néhol szórakoztató epizóddal tarkítva.

A dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélgetnek a vers és zene kapcsolatáról. Anekdotáikból megtudhatjuk, hogy Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője is adott be művet 1844-ben a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázathoz, csupán néhány szavazaton múlt, hogy most nem ezt énekeljük ünnepi alkalmakkor – a mű egyébként fel is csendül a filmben. Továbbá kiderül az is, miért alkalmaztak a pályázatban kottamásolókat,

miért kapott rossz jeligét Erkel Ferenc munkája,

valamint hogyan fogadta az akkori közvélemény Erkel Ferenc szerzeményét. Kevesen tudják, hogy az elmúlt közel 100 évben valójában Dohnányi áthangszerelésében énekeljük hazánk legfontosabb dallamát, de a dokumentumfilmben fény derül a legfontosabb különbségekre is Erkel eredeti koncepciója és Dohnányi verziója között. A film szakreferense Erkel Ferenc szépunokája, Somogyváry Ákos volt, aki egyébként az Erkel Ferenc Társaság elnöke is.

Erkel Ferenc, a Himnusz-hoz írt zeneművének kottája Forrás: Origo

A filmmel párhuzamosan – a BFT gondozásában, a jeles alkalomra készült – weboldalon meghallgatható az összes fennmaradt korabeli pályamű, így Erkel Ferenc eredeti himnusz verziója is a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, a Himnusz története Batta András zenetörténész tollából olvasható. A BFT közkinccsé tette, azaz mindenki számára letölthetővé válik az Erkel-féle Himnusz szimfonikus zenekari kottája, fúvószenekari és zongorás verziója is a ma gyakrabban játszott Dohnányi feldolgozás mellett. Az edukációs kezdeményezés részeként egy idővonal segítségével, képekkel illusztrálva, jól áttekinthetően lekövethető a Himnusz keletkezésének története egészen napjainkig.

Forrás: Ambient Pictures

„Minden honfitársunk jól ismeri nemzeti fohászunkat, de sokszor tapasztaljuk, hogy a keletkezés története sokak számára tartogat újdonságokat. Az elkészült filmet eljuttatjuk az összes tankerülethez, és bízunk benne, hogy minél több fiatal fogja ezzel ünnepelni a Magyar Kultúra Napját. Fontos célunknak tartjuk, hogy a „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével" szellemiségben valóban térjünk vissza a kicsit gyorsabb, verbunkosabb eredeti verzióhoz, ahogy ezt Erkel megálmodta” – nyilatkozta Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.