Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a Rising Stars Digital sorozat keretében a hamburgi Elbphilharmonie színpadán. A hazai közönség a Müpa Facebook-oldalán élő közvetítésben követheti a koncerteket.

Kedden indul a Rising Stars Digital online sorozat, amelyben hat estén át a komolyzene hat feltörekvő tehetsége mutatkozik be a hamburgi Elbphilharmonie színpadán. A magyar közönség pedig a Müpa Facebook-oldalán követheti az élő közvetítéseket. A legrangosabb európai előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) egyedüli magyar tagjaként a Müpa már hosszú évek óta egyengeti azoknak az ígéretes zenészeknek az útját, akiknek a koncertjeire néhány éven belül jó eséllyel már nagyon nehéz lesz jegyet szerezni. 

Az Elbphilharmonie épületeForrás: Maxim Shculz

A 2020/21-es évad Rising Stars sorozata a járvány miatt költözött át a digitális térbe. Így a hamburgi Elbphilharmonie hat kivételes fiatal művész és formáció, az Aris Vonósnégyes, Jess Gillam, James Newby, Diana Tishchenko, Cristina Gómez Godoy és Vanessa Porter előadását közvetíti online Rising Stars Digital címmel. A közöség pedig – hasonlóan a korábban megszokott ECHO-streamekhez – a Müpa Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel a koncerteket január 26-tól 31-ig minden este, 20 óra 30 perctől a Müpa Home részeként. A sorozatban  valamennyi zenész koncertjén elhangzik majd egy-egy vadonatúj kortárs kompozíció,  amely az ECHO felkérésére született. A szervezők e téren is ügyeltek a változatosságra: a művek szerzői között japán vagy francia alkotót éppúgy találunk, mint angolt vagy spanyolt.

Az Aris vonósnégyesForrás: Rachel Reh

A nyitóestén a Frankfurtban alakult Aris Vonósnégyes lép fel. Többek közt azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy öt díjat is kaptak már a magas presztízsű müncheni ARD versenyen. A koncerten Kurtág György, Sosztakovics és Mendelssohn egy-egy meghatározó vonósnégyesét adják elő, emellett elhangzik Misato Mochizuki in-side című új darabja is, amely az ECHO felkérésére született.

Jess GillamForrás: Robin Clewley

Zennél még a mindössze 22 éves, magával ragadó egyéniségéről híres brit szaxofonvirtuóz, Jess Gillam, aki a szaxofonosok közül elsőként jutott be a BBC Young Musician verseny döntőjébe. Műsorán Poulenc, Graham Fitkin, Dowland és Iturralde egy-egy műve szerepel.

James NewbyForrás: Gerard Collett

Az énekeseket a fiatal kora ellenére már számtalan sikerrel büszkélkedő brit bariton, James Newby képviseli: korábban olyan neves együttesekkel lépett színpadra, mint a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Gabrieli Consort vagy a BBC Szimfonikus Zenekar. Koncertje a szerelem költészetét járja körül Clara és Robert Schumann dalciklusaival.

Diana TishchenkoForrás: Evgeney Evyukhov

A hegedű rajongói is örülhetnek, mivel az utóbbi évek egyik legnagyobb hegedűs felfedezettje, Diana Tishchenko is előad. Ő 2018-ban elnyerte a párizsi Long-Thibaud-Crespin Verseny nagydíját, a The Strad szerint pedig egyenesen „megbabonázza a közönséget súlyos gesztusaival és jelentős személyiségével”. Debussy és Franck egy-egy darabja mellett a portugál Vasco Mendonça A Box of Darkness with a Bird in Its Heart című új művét is megszólaltatja.

Cristina Gome GodoyForrás: Felix Broed

Fellép még Cristina Gómez Godoy spanyol oboaművész is, aki már olyan karmesterekkel dolgozott, mint Simon Rattle, Riccardo Muti vagy Zubin Mehta. Ezúttal pedig a német-japán zongoristával, Mario Häringgel és Sara Ferrández brácsaművésszel osztja meg a színpadot.

Vanessa PorterForrás: Müpa

Az utolsó estén a stuttgarti előadó, Vanessa Porter lép fel. Az ütőhangszeres művész szívesen kísérletezik a színpadon az emberi test hangszerként való alkalmazásától a vibrafonon át az elektronikáig. Koncertprogramját csupa izgalmas kortárs műből állította össze.

Aris Vonósnégyes

2021. január 26. 20:30 – Müpa Home
Anna Katharina Wildermuth, Noémi Zipperling – hegedű; Caspar Vinzens – brácsa; Lukas Sieber – cselló

Jess Gillam

2021. január 27. 20:30 – Müpa Home
Közreműködik: Zeynep Özsuca – zongora

James Newby

2021. január 28. 20:30 – Müpa Home
Közreműködik: Marcelo Amaral – zongora

Diana Tishchenko

2021. január 29. 20:30 – Müpa Home
Közreműködik: José Gallardo – zongora

Cristina Gómez Godoy

2021. január 30. 20:30 – Müpa Home
Közreműködők: Sara Ferrández – brácsa; Mario Häring – zongora

Vanessa Porter

2021. január 31. 20:30 – Müpa Home