Már bárki meghallgathatja, milyen is lehetett az élet a salföldi Pálos kolostorban jó 500 évvel ezelőtt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói speciális effektekkel újraalkották az egykori templom hangkörnyezetét.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói speciális effektekkel újraalkották az 500 évvel ezelőtt lerombolt, salföldi Pálos kolostor és templom hangkörnyezetét, így már bárki belehallgathat, milyen is lehetett az élet a kolostorban. A projektben résztvevő szakemberek az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában beszéltek a a kezdeményezésről, ameylre már az UNESCO is felfigyelt, és amely január végéig saját oldalán népszerűsíti a magyar projektet.

A holnap nyitóképeForrás: Palos.hangtaj.mome.hu

A projekt során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói olyan honlapot szerkesztettek, amely nemcsak képeken mutatja meg, hogy néz ki most, és hogy nézhetett ki a XIV-XV. században a salföldi Pálos kolostor, hanem rekonstruálták annak egykori hangzásvilágát is. Mizsei Zoltán társszervező, zenekutató a műsorban elmondta, hogy elsőként a helyszínen tapasztalták meg, hogy ma hogyan szólnak a gregorián énekek a romok között, ezt követően digitálisan rekonstruálták az egykori hangzásvilágot. Így jött létre a honlap, ahol a speciális utómunkának köszönhetően úgy szólnak a gregorián énekek, mintha a kolostor sokszáz évvel ezelőtt még álló falai között hallgatnánk őket, de a környező erdők élővilágába is belehallgathat a látogató.

Mizsei Zoltán elmondta, hogy a MOME és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében (FTI) működő Zenei Műhely közös munkájának eredményeként létrejövő projekt felkeltette az UNESCO érdeklődését is. A kezdeményezés ezért a világszervezet idei, „A hang napja” elnevezésű online programjában is bemutatkozik januárban.

Az FTI kutatója és a Zeneakadémia egyházzenész tanára beszélt arról is, hogy terveik között szerepel a jövőben egy nagyobb léptékű kulturális programsorozat létrehozása, amelynek során turisztikai applikációk vagy honlapok segítségével az érdeklődők meglátogathatják a romokat és ott helyben részesülhetnek azokból a hangörökségi anyagokból, amelyek oda tartoznak és amint lehet, programokat is szeretnénk szervezni a romokhoz. A kolostorrom a Balaton-felvidéken, félórányi gyalogútra fekszik Salföld falu határától, de most egyetlen kattintással is meglátogatható az új oldalon.