Meghalt Börcsök Enikő Jászai-díjas színésznő

Börcsök Enikő
Origo interjú, 2015.06.26.
Vágólapra másolva!
53 éves korában meghalt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész - közölte csütörtökön a Vígszínház.
Vágólapra másolva!

Börcsök Enikőt hosszú, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál.

A színművészt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Börcsök Enikőt számtalan színházi és filmes szerepben láthatta a közönség

- írja a közlemény.

1994 óta volt a Vígszínház tagja és vezető színésznője.

Börcsök Enikő egy 2015-ben készült felvételen Fotó: Bielik István - Origo

Mint írták, olyan alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, élet- és játékszeretetét.

- tudatta a színház.

Börcsök Enikő élete

Börcsök Enikő 1968. január 28-án született Mezőtúron, 1991-ben fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Marton László osztályában.

A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház társulatának tagja volt.

Csaknem száz színházi előadás, valamint két tucat filmes és televíziós alakítás kötődik a nevéhez. Az utóbbi években rendezőként is bizonyított, emellett pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, egyik osztályvezető tanára is volt, és 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagjaként is tevékenykedett - olvasható a Vígszínház által közzétett életrajzban.

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint írják, Börcsök Enikő rendkívüli tehetségét vígszínházi sikerei is igazolják:

  • a Macskajáték Egérkéje,
  • a Mágnás Miska Marcsa szerepe,
  • a Dobardanban, a Faustban és a Sógornőkben nyújtott alakítása,
  • Az Iglic címszerepe,
  • a Tóték Tóthnéja,
  • a Lóvátett lovagok Francia királylánya.

Emlékezetes alakítást nyújtott

  • a Cselédekben Claire-ként,
  • A szecsuáni jólélekben Sen Te/Sui Ta-ként,
  • a Lear királyban Gonerillként,
  • a Nyaralókban Varvaraként,
  • A kaukázusi krétakörben Acdaként,
  • a Mindent anyámról Manuelájaként,
  • az Egy csók és más semmi Dühös nőjeként és
  • az Augusztus Oklahomában Barbara szerepében.

A Rómeó és Júlia kotnyeles dajkájaként és a Makrancos Kata címszereplőjeként különleges humorával sziporkázott Shakespeare komikus jeleneteiben.

Az utóbbi időszakban kortárs magyar és külföldi drámák főszerepeiben csillogtatta meg tehetségét és humorát: Az öldöklés istenében, a Mikvében, az Átutazókban, a Sógornőkben a Téli utazásban, a Príma környékben, a Kvartettben és a Honderűben.

Elismerései

Számos díj és elismerés kísérte szakmai munkáját. Kiemelkedő színészi teljesítményét a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, hat alkalommal (1997, 2000, 2002, 2009, 2015, 2016) Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el (1998, 2000, 2005).

1998-ban Jászai Mari-díjat kapott.

A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemlén a legjobb női alakítás díját kapta. A 2005-ös POSZT-on a legjobb női főszereplő díját nyerte el Scribe Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért, ugyanezen évben érdemes művésszé választották.

A 2009-es IX. POSZT-on a legjobb női epizódszereplőnek választották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért. Ugyanez az alakítás hozta meg számára a Színikritikusok Díját is.

2013-ban Budapestért díjat kapott, 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, valamint ugyanabban az évben megkapta a Prima díjat és a legjobb női epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusoktól a Szerdai gyerekben játszott szerepéért. 2018-ban elnyerte a kiváló művészi címet.