Liszt és Berlioz művei a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar különleges zenei maratonján

Müpa, Liszt BerliozMaraton
The Budapest Festival Orchestra, lead by Iván Fischer, the Music Director and a founder of The Budapest Festival Orchestra, performs in the Paris Philharmonie on Tuesday, 26.May.2015. Photo by Akos Stiller
Vágólapra másolva!
Két zeneszerző-géniusz, tizenegy koncert, felemelő zenei élmények egész nap, online! A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa tizennegyedik közös zenei maratonján, február 6-án ezúttal Liszt és Berlioz művei csendülnek fel, közülük is igen változatos merítés. Az ingyenes programban a szólózongora-koncertektől a gyerekeknek szánt matinéhangversenyen át a kórusművekig és szimfonikus költeményekig sokféle alkotást élvezhet majd a közönség – ezúttal ki-ki az otthona kényelméből - olvasható a Müpa sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2008 óta évente megrendezi az egy, esetenként két jelentős zeneszerző munkásságának legjavát bemutató maratonjait. A közel másfél évtizedes múltra visszatekintő, utánozhatatlan fesztiválhangulatban zajló eseménysorozatot minden alkalommal óriási érdeklődés övezi a komolyzene-kedvelő közönség részéről. Az egymást követő hangversenyek egész napos, délelőttől késő estig tartó sorozatában korábban Schumann és Mendelssohn, illetve Debussy és Ravel műveit mutatták be párban, ezúttal pedig a 19. század két emblematikus komponistája, Liszt és Berlioz életművének kiemelkedő darabjait hallhatjuk. A korábbi évektől eltérően azonban idén nem a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe és a Fesztivál Színházba, hanem a képernyők elé várják az érdeklődőket a Müpa Home közvetítéssorozat keretében, ugyanis a megváltozott körülmények miatt a teljes koncertfolyam a virtuális térbe költözik.

– mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével Forrás: Akos Stiller/Akos Stiller

– tette hozzá Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója.

A programban Liszt két zongoraversenye és Prométheusz című szimfonikus költeménye mellett többek között Berlioz említett Fantasztikus szimfóniája is megszólal, de Liszt-kórusmű és a komponista néhány darabjának jazzfeldolgozása is hallható lesz a nap folyamán. Gyönyörködhetünk Bogányi Gergely, Báll Dávid, Fejérvári Zoltán, Balog József, Palojtay János, Balogh Ádám zongora- és Szűcs Máté brácsajátékában, és hallhatjuk a Jazzical Triót, valamint a Szent Efrém Férfikart is. A MÁV Szimfonikus Zenekar Daniel Boico, az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté, a Győri Filharmonikus Zenekar pedig Berkes Kálmán vezetésével lép színpadra, míg a Pannon Filharmonikusokat Vass András, a Budapesti Fesztiválzenekar záróhangversenyét Fischer Iván vezényli.