Folytatódik az Opera közvetítéssorozata - nézze és hallgassa az Origón élőben!

Farkasréti Mária és Gábor Géza
Vágólapra másolva!
2021. január 31-én az Opera két népszerű magánénekese, Farkasréti Mária és Gábor Géza ad áriaestet, műsorukban többek között Mozart, Beethoven, Verdi és Wagner operáiból adnak elő részleteket az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon, és itt az Origón.
Vágólapra másolva!

Farkasréti Mária zenei tanulmányai után 1988-ban lett az Opera Kórusának tagja, ahol 1990-től már már címzetes magánénekesként énekelt. 1992-ben Debrecenben Toscaként debütált, majd Szegeden énekelt szólószerepeket. Az Operaházba A bolygó hollandi Sentájaként tért vissza 1999-ben, de rendszeresen vendégszerepelt Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Ausztriában. Betegség miatt karrierje évekre megszakadt, gyógyulása után 2005-ben láthatta őt újra a közönség Donna Elvira (Don Giovanni) szerepében, azóta is rendszeres fellépője az Opera produkcióinak. Egyformán otthonosan formál meg drámai hősnőket és vígoperai alakokat, repertoárja a barokk oratóriumoktól az operairodalom legnépszerűbb darabjain át egészen a kortárs művekig terjed.

Gábor Géza kezdetben zongoratanulmányokat folytatott, majd felvételt nyert a Zeneakadémia magánének szakára, ahol 1996-ban jeles eredménnyel diplomázott Bende Zsolt és Gulyás Dénes osztályában. Tanulmányait opera szakon folytatta, ahol 1998-ban diplomázott Medveczky Ádám és Kovalik Balázs irányításával, s még abban az évben az Operaházban is bemutatkozott kisebb szerepekben. A dalszínházba 2009-ben tért vissza, s az elmúlt évtizedben az intézmény egyik legfoglalkoztatottabb basszistája lett. Számos hazai és külföldi fesztivál vendége, de szívesen lép fel musicalekben is. Repertoárján az operairodalom valamennyi fontos basszus szerepe megtalálható, de oratóriuménekesként is elismert művész. 1997-ben a Magyar Zeneszerzők Szövetsége a kortárs magyar zene népszerűsítéséért Artisjus-díjjal jutalmazta.

Farkasréti Mária és Gábor Géza Forrás: Magyar Állami Operaház

Az előadás művészeti vezetői: Lázár Katalin és Magyar Orsolya
Műsorvezető: Ókovács Szilveszter
Zongorán közreműködik: Szennai Kálmán

Műsor:

  • Rossini: A sevillai borbély – Berta áriája a II. felvonásból („Il vechiotto cerca moglie") – Farkasréti Mária
  • Nicolai: A windsori víg nők – Falstaff bordala („Már bölcsőben") – Gábor Géza
  • Mozart: Così fan tutte – Despina áriája („Minden csitri lány kell, hogy tudja") – Farkasréti Mária
  • Mozart: A varázsfuvola – Sarastro E-dúr áriája a II. felvonásból („In diesen heil'gen Hallen") – Gábor Géza
  • Mozart: B-dúr szonáta (K. 570) – II. tétel – Szennai Kálmán
  • Wagner: A bolygó hollandi – Senta balladája („Johohoe... Traft ihr das Schiff") – Farkasréti Mária
  • Verdi: Simon Boccanegra – Fiesco áriája a prológusból („Il lacerato spirito") – Gábor Géza
  • Beethoven: Fidelio – Leonora és Rocco duettje a II. felvonásból („Nur hurtig fort, nur frisch gegraben") – Farkasréti Mária és Gábor Géza