Péntek délután rendezték meg „A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű projekt alapkőletételét. A projekten belül megvalósul az épület legértékesebb, középső tömbjének a komplex műemléki helyreállítása. A fejlesztés már csak azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt.

A szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott eseményen Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vettek részt. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.

Kassai Zoltán vezérigazgató (FÉSZ Zrt.), Esterházy Antal herceg, Esterházy Svetlana hercegné, Bognár Zoltán polgármester, Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség), Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaFORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. általános célja továbbá a kiállítás elemeinek továbbfejlesztése és bővítése olyan módon, hogy a műemléképületekhez kapcsolódó történeti értékek megőrzése fenntartható, valamint látogatóbarát legyen. A projekt keretében megvalósul a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása.

FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmek készülnek például a keleti gránátosház fogadóterébe, valamint az óraszintre, hogy még közelebb hozzák a látogatókhoz az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát. A történeti enteriőrök felújítása és az új szolgáltatások kibővülése után egy egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastély fogadja majd a látogatókat.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosaFORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a fertőd–eszterházai Esterházy-kastély fejlesztésének átfogó célja az ország egyik legkiemelkedőbb kultúrtörténeti, művészettörténeti, építészet-történeti értéke turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, erősítése. Kiemelt cél a szükséges kulturális és turisztikai infrastruktúra kiépítése, a kastély közösségi térré formálása, korszerű szolgáltatások kialakítása, egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció megteremtése.

Jelen projekt érinti – a korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével – a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, valamint a keleti összekötő szárny földszintjét, és az innen induló barokk lépcső helyreállítását. A projekt része továbbá az Óraszint és a Belvedere felújítása. A földszinti kiállítási terekben – úgy a hercegi, mint a hercegnéi lakosztályokban – Esterházy „Fényes” Miklós kora kerül bemutatásra. A restaurált helyiségekben korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények gazdagítják a kastélybelsőt. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr jelleg, de az összképet tekintve modernebb formában valósulnak meg az új látogatói élmények.

A kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt pedig kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé: megidézi Joseph Haydn alakját, Eszterháza rangos vendégeit az uralkodócsaládból, és felidézi a fényes ünnepségeket. 

Az épület Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával. 

A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd több ízben bővítették. Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor, míg az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaFORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fejlesztéssel érintett terület összesen 3100 négyzetméter. Általános elvárás a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rekonstrukciójával szemben, hogy a lehető legnagyobb hitelességgel és pontossággal valósuljon meg. A rekonstruálandó helyiségek három csoportba sorolhatók: teljes rekonstrukcióra alkalmas terek, részleges rekonstrukcióra alkalmas terek, illetve – ahol csak írásos források állnak rendelkezésre – igényes belsőépítészeti kialakítással történő megújítás. A rekonstruálható helyiségeket eredeti bútorokkal rendezik be, részben történeti enteriőrként – így a lehető leghitelesebb formában tudják bemutatni a kastély egykori berendezését. A projekt fő célja az Eszterházy-kastély turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, a kastély közösségi térré formálása, korszerű szolgáltatások kialakítása, integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, végeredményben egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.

A történeti enteriőrök méltó felújítása után egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastélyrész nyílik meg a látogatók előtt. A fejlesztések eredményeként nemcsak a méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az újszerű bemutatási lehetőségekkel, a modern technika eszközeivel a kastély eddig rejtett értékei is bemutathatóvá válnak. Glázer Tamás azt is elmondta, hogy a fejlesztéstől elvárt turisztikai cél, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása. Kiemelt cél, hogy növekedjen az üzleti és szabadidős céllal érkező látogatók, a kastély területén és a desztinációban eltöltött ideje, mellyel párhuzamosan nő a turizmusra fordított kiadásuk, ezáltal a térség turisztikai bevételei.

Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta: Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, ennek köszönhetően folyamatos és dinamikus turisztikai fejlődésről számolhatnak be. Nagyon büszkék a térség kulturális, valamint építészeti örökségeire. Ezek közül is kiemelkedik a fertőd-eszterházai Esterházy-örökség a maga páratlan történetével. Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának azért, hogy a kastélyt és környékét 2010 óta folyamatosan és kiemelten támogatja. „A mai a sokadik többmilliárdos támogatás, amellyel újabb előrelépést teszünk azért, hogy élmény- és attrakcióelemekkel, a legjobb minőségben legyen megismerhető a kastély és környéke. A fejlesztés eredményeképp nemcsak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy család, valamint a barokk-rokokó korszak újszerű perspektívából történő bemutatásával várja az idelátogatókat – mondta Barcza Attila. Külön köszönetét fejezte ki Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkárnak, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztosnak, Glázer Tamásnak, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, az Eszterháza Központ vezetőségének és minden munkatársának munkájáért, amellyel a 4,5 milliárd forint értékű felújítás megkezdődhetett.

FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető asszony köszöntőjében mondta: "társaságunk nevében is köszönetet mondok a Magyar Kormánynak, mint annak a kormánynak, aki folyamatosan érdemben tett és tesz azért, hogy a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rangja szerinti figyelemben részesüljön, a közérdeket szolgálva.  Kiemelkedő jelentőségű a jelenleg induló fejlesztés, hiszen az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt. A középrész eddigi, kisebb terjedelmű, de nagyon lényeges horderejű felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amely díszterek a jelenleg zajló felújítás időtartama alatt is látogathatóak maradnak. A fertődi Esterházy-kastély a 18. században kulturális és szellemi központ volt, célunk a 21. században sem lehet kevesebb.”