Először került az Uffizi gyűjteményébe kortárs utcaművész alkotása

Vágólapra másolva!
Először került az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába egy utcaművész festménye.
Vágólapra másolva!

Korábban nem volt arra példa, hogy egy utcaművész alkotása került volna az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába. A brit Endless kortárs utcaművész egyik alkotása, egy vegyes technikával készült önarckép került be a gyűjteménybe, amit maga a művész ajándékozott a világhírű gyűjteménynek. Az Uffizi képtárban olyan alkotók mesterművei találhatók, mint Sandro Botticelli, Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raffaello vagy Tiziano.

Eike Schmidt, a galéria igazgatója szerint Endless festménye „a punk és a pop eredeti keveréke, amely egész a konceptuális művészetig terjed ebben az önarcképben”. Az igazgató felidézte, hogy annak idején a Mediciek is kielégíthetetlen szomjúsággal fordultak az újabb és újabb művészeti alkotások felé. „Úgy gondolom,

és ami évszázadokon át ezzel az elhivatottsággal növekedett” – mondta az igazgató. Endless közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy műve a gyűjtemény állandó kiállításának része lett. „Az utcai háttérrel rendelkező művészeket ritkán ismerik el a tekintélyes galériák, különösen az olyan történelmi és kulturális kaliberű múzeumok, mint az Uffizi” – írta Endless. A firenzei képtár a járvány miatti zárvatartás után januárban nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt.