Mit is hoz a vis maior, avagy mindent is, de rögtön

A diótörő, Operaház
Vágólapra másolva!
165. levél
Vágólapra másolva!

Kedves Néném,

Kicsit off topic ez a mai levél, de csak kicsit az.

Mert csaknem egy éve alig-alig játszunk, tulajdonképpen zárva tartunk. Mondhatjuk úgy is, hogy egy tengeralattjáró üvegablakán át mutogatunk a közönségnek (stream), és még ez is nagy érzés, de hogy tartósan fel tudjuk-e kelteni közönségünk figyelmét, az még úgy se biztos, hogy csak januártól júniusig 21 premiert tudunk televíziós módon, élőben adni ebben a reményteli 2021-es esztendőben. Annyit, amennyit senki se a világban.

Hát nem kellene mégis velünk tartani? Remélem, Néném és a többiek is vágynak a szellemi izgalomra. Mégis alapjában csak az biztos, hogy se elegendő lehetőségünk nincs, se bevételünk – mert az nulla, konkrétan.

Ebben a helyzetben az Opera 500 művésze fizetésének 2/3-án működik, további 700 munkatársunk vagy a túlélés extra feladatait szervezi, vagy rendületlenül gyártja az eltervezett produkciókat, vagy olyan munkákra irányítjuk át, amelyekkel kiválthatjuk külső szolgáltatók bevonását, magyarán, úgy építkezünk, hogy spórolunk rajta. Magánénekeseink, aki közül senki sincs állásban, a szűkös fellépési lehetőségek mellett a számukra kitalált előlegprogramban vesznek részt, fényesen abból élni nem lehet.

Mégsem lázadnak, mert pontosan tudják, értik, mi miért történik, mi forog kockán az országban. Nem mindenki ilyen szerencsés, hogy értené, egy pusztító világjárvány nyomán az ún. vis maior, az elháríthatatlanság és a senkinek fel nem róhatóság jogi státusza micsoda is volna. Hozzájuk szólnak tehát – természetesen – kitalált híreim. Farsangi ajándéktréfa Nénémnek is!

  • Tüntettek a hetek óta ködös idő ellen a vadászok. Véleményük szerint tarthatatlan, hogy a párás állapotok miatt nem látják a vadat, már több baleset is történt a vadásztársakkal. Akciójukhoz nyíltan csatlakozott az Orvlövészek Titkos Szövetsége is, hasonló indokokkal. Kormányzati közbelépést és ingyen töltényeket is követeltek.
  • Hatalmas szél okozott gondot egyes szélturbináknál. Azokat szélviharban nem lehet működtetni, így viszont komoly áramkimaradásokat jegyeztek fel, s ezek természetesen még komolyabb bevételcsökkenéshez vezettek. Ugyanekkor ötszáz kilométerrel délebbre szokatlan szélcsendet tapasztaltak a tavakon, így míg az északiak a szél mérsékléséért, addig a déliek a szél feltámadásáért demonstráltak, és a kabinet tehetetlenkedését nevezték meg legfőbb okként.
  • A divat radikális változása miatt kezdett petícióba egy kalapos. Mivel a cilinderek használata gyakorlatilag eltűnt, a mesterember az államtól szeretne kicsikarni jóvátételt. Ahogy elmondta: nem raktárkészletének felszámolását tervezi, hanem azzal lenne elégedett, ha a kormányzat továbbra is biztosítaná és sürgetné a cilinderek viselését. Ellenkező esetben kénytelen lesz komolyabb pénzösszeggel beérni.
  • A nyári és a téli időszámítás anomáliái miatt emeli fel szavát egy sztearingyártó szakember. A gyertyaöntő még nem döntötte el, végül melyik idő-tematika mellett vagy ellen szervezi tiltakozását, abban viszont biztos, hogy bár a nyári hosszú alkonyok nem igényelnek világítást, a teraszi gyertyafény mégis hangulatossá teszi azokat, míg a téli hosszú és sötét délutánok-esték a beltéri világítási igény miatt egyszerűen hasznosak. A derék polgár egyszerre szeretné mindkettőt, azt ugyanakkor aláhúzta: bármelyik megoldás képes számára veszteséget okozni.
  • El nem énekelt hangokért és el nem táncolt mozdulatokért megy bíróságra egy énekes és egy balettművész pertársasága. A Covid-járvány alatti korlátozások miatt elmaradt előadások művészi teljesítménye – érvelésük szerint – a színházi működés leállításának pillanatában már bennük volt, így azért jogos fizetség járna. Jussukat a beadott iratok szerint bármely állami szereplő folyósíthatja, kivéve saját színházukat, hisz az a meg nem tartott előadások okozta bevételkiesés miatt fizetésképtelen.
  • Az idő előrehaladta és az abból következő szellemi hanyatlás, illetve egyéb testi hátrányok miatt szerveztek megmozdulást idősszervezetek. A magasba tartott, ám gyakran inkább letámasztott táblák feliratai alapján többeket betartatlan anyai ígéretek („Te vagy a leggyönyörűbb, és mindig is Te leszel"), vallási félreértések (örök élet már e földön, stb.) és mások öregedésének irigylésre méltón lassabb folyamatai („El nem múló egyenlőséget az elmúlásban!") bántanak. A csoportosulást biztosította támogatásáról a Mások Zongoratehetsége Miatt Önmagukat Sértve Érzők Társasága, hozzátéve, hogy az állami kompenzációs forrás legalább 50%-ára is igényt tartanak majd.
  • A valaha létezett makadámútpiac legnagyobb szereplője még mindig tartja éhségsztrájkját, amelyet a technológia igazságtalan előrehaladása és a karrierutak egyetlen emberöltő alatti összekuszálódásának trendje ellen hirdetett meg. Sajtófelvetésre azt válaszolta, hogy nem fordult meg a fejében, hogy aszfaltozó céget kellene inkább alapítania, mert tapasztalata szerint a kormány előbb-utóbb úgyis fizetni fog.
  • Az ivási szokások előre be nem jelentett, ráadásul drámai megváltozása miatt protestál a Kocsmárosok Klubja. Kikérik maguknak, hogy törzsvendégeik bármiféle hamis propaganda, esetleg élethelyzeti vagy egészségügyi állapotváltozás miatt elmaradoznak. Egyedül a forráshiányt fogadják el okként, mert az legalább ugyanott, hitelnyújtással kezelhető. A KK alternatív alkotmánytervezetet is készített, amely egy söralátéten valóban elfér, egyetlen pontja pedig úgy hangzik, hogy ha a lakosok bármi okból is kevesebbet isznak, annak levét a mindenkori Pénzügyminisztériumnak kell meginnia.
  • Születési helyük ellen tiltakoznak immár folyamatosan azon tömörülés tagjai, akik a szabadság e kezdőpontjának, a szabad születéshely-választásnak megélését elengedhetetlennek tartják. Különösnek tetszhet, de biztatást egyelőre csak annak a menekülteket szállító busznak utasaitól kaptak, akik új lakhelyük ellen annak hideg éghajlata miatt szólaltak fel, és az ökológiai lábnyomra való tekintet nélkül végül az alapjárati motorfűtést választották.
  • Külön-külön bejelentett, ám végül közösen megtartott menetet szervezett az adóemelések ellen küzdők, az országeladósodás miatt tiltakozók és a segélyalapú társadalomért síkra szállók egy-egy közössége. Szónokaikat a hatalmas tömeg miatt ugyan hallani nem lehetett, de azt a kivetítők népe pontosan látta, hogy nagy összhangban szólaltak fel, és számológépet senki sem vitt a pódiumra.
  • Az előbbihez hasonló struktúrában működő egységfrontot alapított a Külön, De Mégis Együtt Szövetség. Tárgyalásaikon hangoztatták, hogy bár első látásra logikai ellentétnek tűnhet két követelésük, azonban egy ősi magyar (és páneurópai) mondás szerint is a kivétel erősíti a szabályt. A KDME Szövetség egyik tagpártja a lélegeztetőgépek túlvásárlása miatt, másik tagpártja az oltóanyagok előre elraktározásának hiánya, egy harmadik csoportjuk pedig a magyar demográfia mint olyan ellen harcol, mondván: túl sok embert túl sokáig tart oltani. Mint megállapították, az viszont biztos, hogy a kormányzat nem látja előre a jövőt, márpedig mindennek az ellenkezőjére is fel kellene készülni, sőt arra sokkal nagyobb erőkkel, valamint arányban.

Édes Néném, Csokonaival (és a pompás Kodály-dallal) szólva űzik már a farsangot ebben a járványos második télvizes tavaszban is. Nézze el nekem a fenti bizsergést, jövő héten elmesélem, valójában mekkora sorozat is, amit most az Opera megkezdett. (Spoiler: elég nagy...)

„Zsdú átvétá, kák szálávej létá!"

Szilveszter

2021. február 8.