Bár a kultúrafogyasztási szokások átalakultak, a magyar széppróza nem halott, tovább fog élni - mondta el a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum  főigazgatója a magyar széppróza napja alkalmából.

Demeter Szilárd azt mondta, a történetmesélés több ezer éves emberi igény, ami nem fog eltűnni. A mai magyar prózairodalom levált a magyar valóságról, az írók sokszor egymásnak, a szakmának írnak, nem az olvasóknak.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) célja viszont visszavinni az írót az olvasókhoz - hangsúlyozta Demeter Szilárd, aki szerint az igazán jó magyar irodalom az, ami egyaránt működik Beregszászon, Szabadkán, Csíkszeredában és Budapesten is.

Kiemelte: Márai Sándort és Szabó Magdát azért lehet jól eladni a világban, mert alázattal, kifejezetten az olvasóknak írtak.

A PIM arra használja fel a pandémiás időszakot, hogy felkészüljön a 2022-2023-as Petőfi-centenáriumra - tette hozzá a főigazgató. A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.