Folytatódik az Opera élő közvetítéssorozata - nézze és hallgassa az Origón!

Vágólapra másolva!
2021. február 22-én, a Tercett-Trió sorozat 20. adásában az Opera Énekkara a dalköltészet egyik utolsó képviselőjének állítanak emléket, míg az Opera Zenekar mesterek és tanítványok szerzeményeit tűzték műsorukra. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon és itt az Origón.
Vágólapra másolva!

Az Opera Énekkara több alkalommal jelentkezett olyan műsorral, amellyel valamely zeneszerzőnek állított emléket egy évforduló alkalmából. Ezúttal a 118 éve, éppen február 22-én elhunyt osztrák komponista, a zenei dal egyik legnagyobb mestere, Hugo Wolf (1860–1903) előtt tisztelegnek egy dalciklussal. Közel 300 ilyen alkotást írt, s ezekben az úgynevezett „pszichologikus dalokban" a zene és a vers olyan bensőségesen és pontosan átjárják egymást, hogy sokan őt tekintik a német Lied utolsó és legnagyobb képviselőjének. A Goethe költeményeit megzenésítő Mignon-dalok című ciklusát Haris Nadin és Leszkovszki-Tóth Éva adja elő Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével.

Forrás: Berecz Valter

Az Opera Zenekar programjában olyan zeneszerzők műveivel ismerkedhetnek meg a közvetítés nézői, akiknek más komponistákra gyakorolt hatása igen jelentős. Saverio Mercadante (1795–1870) népszerű olasz szerző volt, s bár az utókor kevéssé ismeri, operáinak felépítése, dallamvezetése és hangszerelése nagy hatással volt Verdire. Fuvolára, angolkürtre, hárfára és csellóra komponált F-dúr szerenád című darabját Biró Zsófia, Baráth Nóra, Simon Beáta és Stankowsky Endre zenekari művészek szólaltatják meg. A londoni Bachként is ismert koraklasszicista zeneszerző, Johann Christian Bach (1735–1782) munkássága Mozartra volt nagy hatással, akinek gyermekkorában több hónapon át tanítója is volt a brit fővárosban. C-dúr fuvolakvartettjét (W.B 64) V. Menyhárt Zsuzsanna, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Dóczi Áron (hegedű) és Boldoghy Kummert Péter (cselló) adja elő. A műsorban a „kis" tanítvány egy darabja is helyet kap. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) már sikeres zeneszerzőként többször utalt arra, hogy mennyit köszönhet londoni mesterének. Kürtkvintettjének I. tétele Benyus János (kürt), Nagao Haruka (hegedű), Kondor Péter (brácsa), Tóth Balázs (brácsa) és Fejérvári János (cselló) tolmácsolásában hangzik el.