Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy „csak egy őrült festhette” – állapították meg a Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei, akik infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt.

Kétségtelenül a világ egyik legismertebb és leghíresebb festménye Edvard Munch Sikoly című alkotása, és a legújabb tudományos vizsgálatok alapján kiderült, hogy maga Munch írta rá, hogy csak egy őrült festhette.

A megállapítás a Norvég Nemzeti Múzeum szakembereitől származik, akik infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt. Az 1893-ban elkészült eredeti alkotás bal felső sarkában olvasható az apróbetűs, alig látható, norvég nyelven írt felirat.

A Norvég Nemzeti Múzeum által közreadott fotón infravörös képet készítenek az Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című festményének bal sarkában látható, ceruzával írt feliratról. A tervek szerint 2022-ben új kiállítótérbe kerülő, 1893-ban megkezdettt alkotást vizsgálva a Nemzeti Múzeum kutatói eredeti kéziratokkal összevetve az írásképet megállapították, hogy a „Csak egy őrült festhette” mondatot maga Edvard Munch írta rá festményére. Korábban vita tárgya volt, hogy a felirat a mentális betegségekkel küzdő Munch műve volt-e, vagy vandalizmusForrás: MTI/EPA/Norvég Nemzeti Múzeum/Borre Hostland

„Nem nehéz elképzelni, hogy egy felháborodott múzeumlátogató, miután szembesült a Sikollyal, ceruzát ragadott, hogy kifejezze véleményét a művészről és a műalkotásról egyaránt. De nem ez történt” – írta honlapján az intézmény. Egy infravörös technológiára épülő új elemzés szerint ugyanis maga Munch írt a mondatot a kész műre.

Edvard Munch Sikoly című festményének felirataForrás: MTI/EPA/Norvég Nemzeti Múzeum/Borre Hostland

A múzeum 2022-es újranyitásának előkészületeként alapos elemzésnek vetették alá a képet a szakemberek, és kétséget kizáróan megállapították, hogy a felirat megegyezik a norvég festőművész kézírásával. Miután a Sikoly-t először kiállították, Munch kortársai megkérdőjelezték az alkotó mentális állapotát. „A felirat ironikus kommentárként, ugyanakkor a művész sebezhetőségének kifejeződéseként is értelmezhető. Az, hogy egy már befejezett festményre írt rá, azt mutatja, hogy Munch számára az alkotás folyamatos volt” – mondta Mai Britt Guleng, a múzeum kurátora. Munch négy verziót festett a Sikoly-ból. Ezek közül a két legismertebb a szóban forgó eredeti festmény és egy 1910-es későbbi változat.