Titokzatos, színes, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett éjszakai élet folyt a 20. század első évtizedeiben Budapest belvárosánakszórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak az izgalmas hangulatát, szereplőit, helyszíneit idézik meg az egyik legismertebb hazai plakáttervező, Faragó Géza munkái. Az alkotásokat egy könnyed tavaszi sétával összekötve, márciustól ingyen tekinthetik meg a látogatók a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán.

Mesél az utca – avagy egy csipetnyi századelő a Faragó-plakátokon című kiállítás szervezői Faragó Géza plakátművész alkotásaiból válogattak ki néhányat, és a Várkert Bazár Déli panoráma teraszát színesítik márciustól. A művek az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével kerültek a kiállítóhelyre, ugyanis valamennyi a könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár különgyűjtemény ritkaságaiból származik.

Forrás: Várkapitányság

„A korszak jellemző alkotásai, a hirdetőoszlopokon megjelenő, művészi igénnyel készült plakátok, különleges történelemkönyvként nyújtanak betekintést múltunk egyik izgalmas időszakába. S bár a jelenlegi korlátozások miatt a Várkert Bazár szokásos programjait nem tudja megtartani, a biztonsági előírások betartása mellett arra buzdítunk minden érdeklődőt, hogy egy könnyed tavaszi sétával összekötve látogassanak el hozzánk, és tekintsék meg Faragó Géza plakáttervező sokszínű munkáit” – mondta el Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Forrás: Várkapitányság

Faragó Géza Párizsban a híres plakáttervező és iparművész, Alfons Mucha osztályában tanult, ahol elleste a plakátkészítés művészeti fogásait. Miután visszatért Budapestre, 1903-tól sorra jelentek meg színházi és kereskedelmi plakátjai, sajtórajzai és karikatúrái, melyek a Műcsarnok, a Nemzeti Szalon és az Ernst Múzeum kiállításain is szerepeltek. Faragó a pesti éjszakai és kávéházi élet közismert alakja volt. Habár a korszak neves mulatói, színházai és kávéházai ma már nem láthatók, a korabeli hangulatból kaphatnak némi ízelítőt az érdeklődő sétálók. A 25 plakátot bemutató kültéri installációkon – a teljesség igénye nélkül – szerepel például a Fővárosi Orfeum, a Holzer budapesti Divatháza, a Törley pezsgőgyár, a megnyílt Corvin Áruház, valamint a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revüjének plakátja is.

Forrás: Várkapitányság

Az egyedülálló képi világgal rendelkező, és gyakran különleges humorral fűszerezett alkotásokat a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán tekinthetik meg az érdeklődők előreláthatólag június 30-ig.