Meghalt Bunny Wailer, Bob Marley zenésztársa

Vágólapra másolva!
Meghalt Bunny Wailer híres jamaicai reggaezenész, a legendás The Wailers együttes utolsó, még élő tagja, Bob Marley zenésztársa.
Vágólapra másolva!

Az énekes-dalszerző, ütőhangszeres zenész kedden halt meg hazája fővárosában, egy kingstoni kórházban 73 évesen. Halálának okát a kulturális minisztérium nem közölte, de köztudott, hogy

Wailer az utóbb három évben kétszer is szélütést szenvedett, és ennek nyomán többször került kórházba.

Az énekes, aki Neville Livingstone néven született,

1963-ban Bob Marleyval és Peter Tosh-sal, a reggae későbbi szupersztárjaival alapította a Bob Marley and The Wailers együttest,

amely a Catch a Fire című albumával szerzett nemzetközi hírnevet. Marley és Livingstone (Wailer) gyerekkorától, még a kingstoni nyomornegyedből ismerte egymást, és rokoni kapcsolatba is kerültek egymással, mert Marley anyjának és Livingstone apjának született egy közös lánya.

Az együttes fontos szerepet játszott az új jamaicai zenei stílus, a reggae hazai és globális népszerűsítésében. Bunny Wailer azonban még 1973-ban, a nagy nemzetközi áttörés előtt kivált a bandából, mert úgy ítélte meg, hogy a szubkultúrához tartozó amerikai klubokban tervezett fellépések ellentétesek rasztafári hitével.

Hosszú szólókarrierje során három Grammy-díjat gyűjtött be.

Andrew Holness jamaicai miniszterelnök Bunny Wailer halálát az ország és a reggae nagy veszteségének, a muzsikust a jamaicai zene "köztiszteletben álló rangidős államférfijának" nevezte.

Olivia Grange kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy

Bár Wailer turnézott szerte a világban, a legjobban otthon, a jamaicai hegyek között érezte magát, ahol földműveléssel is foglalkozott, miközben dalokat és zenét vett fel lemezkiadója, a Solomonic számára.