Bebizonyosodni látszik, hogy Tiziano műhelyében készült egy brit templomban őrzött festmény. Ronald Moore művészettörténész az utolsó vacsorát ábrázoló alkotás egyik apostolának arcképében magát a 16. századi olasz festőt, a képen szereplő egyik kancsón pedig a művész aláírását fedezte fel.

Egy 110 éve egy brit templomban őrzött festményről most bebizonyosodhat, hogy valóban Tiziano műhelyében készült. Ugyanis egy művészettörténész magát Tizianót vélte felfedezni, ráadásul a festményen helyet kapó egyik kancsón pedig a festő aláírását. A 3,8 méteres kép 110 éve díszíti a nyugat-angliai, herefordshire-i Ledburyben lévő Szent Mihály és Minden Angyalok templomát.

Eredetileg úgy gondolták, hogy a festményt Polidoro da Caravaggio kezdte, és Tiziano, Tintoretto vagy műhelyük csapata fejezte be. Amikor azonban Ronald Moore művészettörténész három évvel ezelőtt elvitte a képet restaurálni,

Tiziano nevét találta a képen szereplő egyik kancsóra írva. Moore elemzése szerint a festmény Tiziano műhelyében készült mintegy két évtized alatt. A templom plébánosa, Keith Hilton-Turvey nagy örömmel fogadta a hírtm, és elmondta, hogy ő nem látta a feliratot, pedig elég régóta nézi a képet, úgyhogy a szakértő biztosan nagyon alapos elemzést végzett. Moore szerint az egyik apostol arcában pedig a fiatal Tiziano ismerhető fel. Összehasonlítva a művész 1567-es portréjával, látható az azonosság, amelyet számítógépes vizsgálatok is megerősítettek.

„A profil, a fülek, a szemek, az orr, mind megegyeznek” – mondta Moore, aki szerint Az utolsó vacsorá-ra az arcképet nem maga Tiziano festette, hanem fia, Orazio Vecellio 1576-ban. Moore talált egy 1775-ben – a festmény korábbi tulajdonosa, John Skippe által – írt levelet, amelyben a műgyűjtő kifejtette, hogy egy velencei kolostor megbízásából készült az alkotás. Az oxfordi végzettségű Skippe úgy vélte, hogy Tiziano legjobban fennmaradt képét szerezte meg. A festményt 1909-ben a műgyűjtő leszármazottai ajándékozták a templomnak, ekkorra azonban eredete és Tizianóhoz való kötődése a feledés homályába veszett.

A felfedezés után a festmény, amelynek értékét egyelőre nem határozták meg, továbbra is a templomban marad, hogy a hívek megcsodálhassák. A lopásgátló biztonsági intézkedéseket már meghozták. Tiziano egyik korábbi festménye 16,88 millió dollárért (5,1 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's aukciósház egyik New York-i árverésén 2011-ben.