Egyedülálló programfolyamot indít Bartók születésének 140. évfordulójára a Müpa

bartók béla
Vágólapra másolva!
Április 2-ától világsztárokkal, ősbemutatókkal, idén rendhagyó, streamelt formában, online platformokon várja a közönséget az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek elnevezésű, a régióban is egyedülálló programfolyam.
Vágólapra másolva!

Április 2. és 18. között online platformokon, világpremierekkel, Európa neves hangversenytermeiből közvetített koncertekkel zajlik majd a nagyszabású, ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozat, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. A rendezvényt szervező Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba azt mondta, „Bartók nemcsak a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője volt, hanem olyan személyiség, aki

a mai napig fontos szerepet játszik Magyarország önmagáról alkotott képének formálódásában.

Régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli.”

Káel Csaba Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bár az idén áprilisban debütáló eseménysorozat számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül. Káel Csaba azt is mondta, „egy rendkívüli időszak rendkívüli, kreatív megoldásokat követel. Bartók Béla sokat idézett gondolata szerint

hiszen az időben is, térben is végtelen. Ám mi ebben a rendhagyó, kihívásokkal teli évben mégis arra vállalkozunk, hogy a világ legizgalmasabb alkotóit időben és térben is közelebb hozzuk egymáshoz és a közönséghez, és összekapcsoljuk Magyarország és Európa nagyvárosait a Bartók Tavasz digitális platformjain.” Az eseménysorozat idén olyan nagyszabású streamelt, ingyenes programfolyamként valósul meg, amely

a régióban is egyedülálló.

A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is. Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének.

A Szegedi Kortárs Balett is a fellépők között van Forrás: Lakatos János

A kiváló dirigens, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról jelentkezik majd. Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből köszönti majd a Bartók Tavasz nézőit a képernyők előtt, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig Olaszországból jelentkezik be. Káel Csaba azt mondta, „a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek küldetése, hogy a művészeteken keresztül energiát közvetítsen az emberek felé, az effajta szellemi utazás lehetősége pedig különösen fontos és reményt adó egy olyan időszakban, amikor a pandémia fizikailag a négy fal közé zár minket.”

Kelemen Kvartett Forrás: Ora Hasenfratz

Élő közvetítés formájában valósul meg az idén 95. születésnapját ünneplő zeneszerző, Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója. A Bartók Tavasz keretében áll ismét színpadra az újraalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget. Magyarország három legnagyobb, évtizedes múlttal rendelkező balettegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is premierre készül a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. Felejthetetlen online pillanatokat ígér az Eiffel Műhelyházból közvetített Keresztkantáták című bemutató is, melyben Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat és a Magyar Állami Operaház művészei Bach három kantátáját dolgozzák fel.

Bartók alakja és életműve meghatározó inspiráció volt Magyarország legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a BudapestRitmo megszületésekor is. Az összetéveszthetetlen hangulatú programsorozat a Bartók Tavasz idején az online térbe költözik: varázslatos dokumentumfilmekkel és olyan kiváló zenészek kifejezetten erre az alkalomra megálmodott koncertjeinek közvetítésével várja a közönséget, mint a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband, Cserepes Károly vagy Dresch Mihály. Április 11-én, a költészet napján pedig a legendás Makám együttes enged bepillantást három évtizedes, gazdag történetébe, múltjába és jelenébe.

Bagossy Brothers Company Forrás: Sinco.hu / Bátori Gábor

Rendhagyó perspektívából mutatja meg a világnak a magyar fővárost a Bartók Tavasz talán legizgalmasabb helyszíne: a Budai Vár egyik emblematikus tere is koncerthelyszínné alakul. A zenei élet olyan hazai kiválóságai és ifjú csillagai foglalják el a Savoyai teraszon felállított színpadot, mint Charlie és a Bagossy Brothers Company, a közönség pedig a járványügyi szabályoknak megfelelően, streamelt formában követheti az ingyenes koncerteket.

Káel Csaba azt nyilatkozta, hogy ezekben a hónapokban különösen szép feladat, nagy kihívás kulturális programokat szervezni, hiszen a pandémia nem engedi, hogy a korábban megszokott formában találkozhassanak művészek és nézők. A világjárvány által különösen sújtott kulturális és turisztikai szektor biztonsága, stabilitása, fokozatos újraindítása azonban létkérdés. „A 2021-es Bartók-évforduló kiváló alkalmat kínál arra, hogy megmutassuk, az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek hazánk legfontosabb kulturális intézményeinek és a Müpa nemzetközi partnerszervezeteinek összefogásában gondolkodik. A szándék az, hogy a fesztivál a következő években fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, és még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a külföldről érkező turisták számára,

Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató, illetve a kultúrarajongó hazai közönséggel” – mondta Káel Csaba.