60 éve tűnt el a festmény, de a tulajdonosa azt sem tudta, hogy egyáltalán értékes. Azt állítja, az anyósától kapta ajándékba. 

Egy New York-i lakásból került elő egy hatvan éve eltűnt Jacob Lawrence-festmény. Októberben érdekes módon került elő egy több évtizede keresett Lawrence-festmény. Akkor valaki a szomszédja falán ismert rá az alkotásra. Ennek hatására lett meg a mostani festmény is. A történetről hallva vizsgálta meg közelebbről az Upper West Side-i lakása falán lógó képet egy nő és fia. A Metropolitan Művészeti Múzeum (Met) szakértői is megállapították, hogy a kép Jacob Lawrence (1917-2000) amerikai művész alkotása, aki az 1950-es évek polgárjogi mozgalmai idején 30 festményt készített a Struggle: From the History of the American People című sorozatában. A képeket – melyek közül az évtizedek során öt szem elől tűnt – a Met 2020-ban kiállította, üresen hagyva a hiányzó darabok helyét.

Ezt követően a massachusetts-i Peabody Essex Museum szervezett kiállítást a képekből. A nővérként dolgozó nő a The New York Times című lapnak elmondta, a képet anyósától kapta ajándéka. „Őszintén szólva nem úgy nézett ki, mintha valami különleges lenne. Nem tudtam, hogy mesterműről van szó” - mondta. A korábbi esetben a Met-kiállítás egyik látogatójának jutott eszébe a tárlatot megtekintve az Upper West Side-on, a múzeumtól nem messze élő szomszédai lakásában látott festmény, amelyről gyanította, hogy az egyik hiányzó darab lehet. Hazaérve bátorította a szomszédokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a múzeummal.

Azt a festményt az idős pár 1960-ban vásárolta meg egy csekély összegért egy helyi jótékonysági aukción. Elmondásuk szerint nem tudtak arról, milyen művészettörténeti jelentőségű képet vásároltak. A Lawrence alkotásait bemutató tárlat tavasszal Seattle-ben, nyáron pedig Washingtonban lesz látható, ekkor már a két újra felfedezett festménnyel együtt. A Peabody Essex Museum reméli, a sorozat még hiányzó három képe is előkerül lassan.