Hagyatékot átvizsgálva bukkantak a Louvre-ból 40 éve ellopott műkincsekre

Újranyitott a Louvre
Vágólapra másolva!
Visszakapott két reneszánsz műtárgyat a párizsi Louvre szerdán, mintegy negyven évvel azután, hogy ellopták azokat.
Vágólapra másolva!

Két olyan reneszánsz műtárgyat kapott vissza a Louvre, amiket negyven évvel ezelőtt loptak el. A 16. századi míves sisakot és egy páncéling hátrészét 1922-ben hagyományozta az intézményre a Rothschild család, és 1983. május 31-én lopták el máig nem tisztázott körülmények között.

Január közepén egy katonai antikvitás szakértőt felkértek arra, hogy becsülje fel a műtárgyak értékét egy bordeaux-i lakos örökségében, és ő értesítette a rendőrséget arról, mire is bukkant. A szakértő kétségeit a műtárgyak eredetéről megerősítették az után, hogy összevetették a reneszánsz darabokat a százezer ellopott műtárgyat magában foglaló Treima adatbázisban lévő műtárgyakkal – nyillatkozta Frédéric Malon rendőrfelügyelő, a szervezett bűnözés elleni részleg illetékese. A bordeaux-i ügyészség által indított vizsgálat fogja kideríteni,

hogyan is kerültek a család gyűjteményébe az ezüsttel, arannyal díszített, damaszkuszi technikával, valószínűleg egy milánói műhelyben 1560-80-ban készült műtárgyak.

„Biztos voltam abban, hogy egy napon előkerülnek, mivel ezek nagyon jellegzetes műtárgyak. Nem gondoltam azonban, hogy ilyen kedvező körülmények között, azaz Franciaországban, és hogy a két tárgy még mindig együtt van” – mondta Philippe Malgouyres, a Louvre örökségvédelmi főkurátora.