Elárverezik a világhírű magyar származású festő 90 éve eltűnt alkotását

Amrita Sérgil
Vágólapra másolva!
Akár a 2,8 millió dollár leütési árat is elérheti Amrita Sérgil magyar származású indiai festő egyik, 90 év után után előkerült portréja a Christie's aukciósház következő New York-i árverésén.
Vágólapra másolva!

90 év után került elő a magyar származású indiai festő, Amrita Sérgil (Sher-Gil) egyik festménye, amelyet március közepén árverez el a Christie's aukciósház New Yorkban. Az előzetes becslések szerint akár

2,8 millió dollárt, azaz nagyjából 849 millió forintot is adhatnak érte.

A dél-ázsiai ország egyik legjelentősebb modern művészének számító Sérgil ezen munkáját nem ismerték korábban a szakértők, mivel azóta, hogy csaknem kilencven évvel ezelőtt elkészült, a festmény egyik magángyűjteményből a másikba került Franciaországban.

A portré Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal. A szakértők a Proutaux és férje, valamint a francia műkritikus és Sérgil közti levélváltások alapján arra jutottak, hogy a festmény 1932-ben készült, amikor a művész még csak 19 éves volt. Ugyanebben az évben festette meg a Fiatal lányok című képét, amelyen az egyik alak szintén Proutaux, és amellyel nemzetközi hírnevet szerzett magának, valamint elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét.

Amrita Sérgil Forrás: Wikimedia Commons

Az indiai kormány, amely 1976-ban nemzeti kincsként ismerte el Sérgilt, hatósági engedélyhez kötötte a művész munkáinak kivitelét az országból. Ennek nyomán noha Sérgil Indián kívül őrzött művei egyszer-egyszer felbukkannak jelentős aukciókon, a nemzetközi műtárgypiacon igazi ritkaságnak számítanak. A fiatalon meghalt művész 172 dokumentált munkájának többsége Új-Delhiben, a Modern Művészeti Nemzeti Galériában van,

magánkézben lévő alkotásai pedig időről időre gazdát cserélnek Indiában.

2018-ban 187 millió rúpiáért (779 millió forint) kelt el egy 1934-ben készült műve a Sotheby's első mumbai aukcióján. Amrita Sérgil Budapesten született, anyja magyar, apja szikh nemesi család leszármazottja volt. Gyermekkorát India és Európa között ingázva töltötte, később Franciaországban élt egy ideig, majd visszatért az akkor Brit India részét képező Lahórba és ott halt meg 1941-ben, 28 évesen. A Proutaux-t megörökítő arcképre március 17-én licitálhatnak az érdeklődők a Christie's dél-ázsiai modern és kortárs műalkotásoknak szentelt árverésén.