16 millióért vette meg valaki ezt az utcanévtáblát

Beatles Abbey Road
Vágólapra másolva!
A Beatles-rajongók kedvelt londoni utcája, az Abbey Road egy utcanévtáblája 37 200 fontért kelt el egy árverésen.
Vágólapra másolva!

37 200 fontért, azaz nagyjából 16 milliór forintért kelt el a Beatles miatt híressé vált, londoni Abbey road egyik utcanévtáblája egy árverésen. A londoni St. John's Wood városnegyed utcája neves lemezstúdiónak ad otthont, valamint egy Beatles-album is viseli a nevét, borítóján látható

a popzene történetének egyik leghíresebb felvétele,

az Abbey Road zebráján átkelő négy zenész.

A Beatles Abbey Road című albumának híres borítója rajta George Harrisonnal, Paul McCartney-val, Ringo Starral és John Lennonnal Forrás: Origo

Aleütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot. A lenti utcaképen turisták fotózkodnak a híres zebránál.

Az utcanévtábla egyike az ikonikus, fehér alapon fekete és piros westminsteri utcanévtábláknak, amelyeket 1967-ben tervezett Sir Misha Black brit építész és dizájner. Az árverésen ezen kívül további 274 utcanévtábla is új gazdára lelt.

A westminsteri városi tanács megbízásából eladott tételek összesen 143 517 fontot hoztak, még az utolsó pillanatokban is érkeztek licitek a világ minden tájáról. „Londoniként elejétől a végéig óriási móka volt a város utcanévtábláinak elárverezése, nagy megtiszteltetés, hogy a részese lehettem. Döbbenetes volt az árverést kísérő érdeklődés és a nemzetközi licitharc” – mondta Catherine Southon, a nevét viselő aukciósház tulajdonosa.

Az Abbey Road a világ egyik leghíresebb lemezstúdiója. (A fenti utcaképen a stúdió épülete látszik, illetve a kerítés, amely tele van az oda látogatók aláírásával, üzeneteivel.) Az eredetileg kilencszobás házat 1829-ben építették, 1928-ban a Gramophone Company vásárolta meg, ők alakították át hangrögzítő stúdióvá. Eleinte klasszikus zenei felvételeket készítettek, de repertoárjuk gyorsan bővült jazz- és popzenével.