Váratlanul meghalt a huszadik század egyik legnagyobb balettművésze, Patrick Dupond. 62 éves volt. 

Nizsinszkij, Nurejev, Jorge Donn vagy éppen Barisnyikov mellett őt tartották a huszadik század legnagyobb balett-táncosának. A legnagyobbak dolgoztak vele: Maurice Béjart, Roland Petit, Jerome Robbins, John Neumeier, Rudolf Nurejev vagy Alvin Ailey. A balettirodalomnak nem volt olyan műfaja, amiben ne lett volna tökéletes - a leghagyományosabb koreográfiáktól kezdve a legmodernebbik.

Nehéz gyerekkora volt, édesapja hamar eltűnt az életükből, a TF1-nek egy interjúban évekkel korábban azt mondta: az igazi bölcsője a párizsi Operaház volt. Az Opera történetének egyébként ő volt a legfiatalabb balettigazgatója is - 31 évesen nevezték ki, táncosi pályája csúcsán. Hat évvel később egyébként jogi vitákba keveredett a vezetőséggel, és elküldték. 

Patrick Dupond és Monique Loudičres a Rómeó és Júlia balett-előadásában 1984-ben a Palais Garnier-benForrás: AFP/Jean-Claude Coutausse

2000-ben drámai autóbalesete volt, 134 helyen tört el a csontja, a legjobb francia orvosok azt mondták, mozogni is alig fog tudni. Nem így lett, kilenc hónappal később Pierre Cardin show-műsorában már táncolt is.

Patrick Dupond-t a világon mint nagy balettművészt ünnepelték, Franciaországban viszont példátlanul népszerű, a szó jó értelmében véve celeb is volt.

Patrick DupondForrás: AFP/Georges Bendrihem

Játszott a kilencvenes évek egyik legjobb krimijében, a Dancing Machine-ban a gonosz balettmester, Alain Delon és a zavaros múltú nyomozó, Claude Brasseur mellett ő volt a főszereplő. Egy titokzatos táncost játszott.

Később Megasztár-típusú vetélkedőkben volt zsűritag, ebben is sikeres volt.

Nézzék meg a Dancing Machine előzetesét, benne Patrick Dupond-t:

És nézzék meg a valaha készített egyik legcsodálatosabb koreográfiát, Maurice Béjart Boleróját, a szólista: Patrick Dupond.