Meghalt Carla Wallenda

The Flying Wallendas, Carla Wallenda, Karl Wallenda, Raymond Chitty, Richard Guzman
Vágólapra másolva!
85 éves korában meghalt Carla Wallenda, a híres Repülő Wallendák artistacsoport tagja.
Vágólapra másolva!

85 éves korában meghalt a világhírű Repülő Wallendák artistacsoport egykori tagja, Carla Wallenda – halálának hírét fia, Rick Wallenda jelentette be a Facebookon vasárnap. Azt írta, édesanyja természetes körülmények között halt meg a floridai Sarasotában.

Carla Wallenda annak a Karl Wallendának a lánya volt, aki még 1928-as Amerikába költözése előtt Németországban alapította meg az artistacsoportot. Carla Wallenda 1936-ban született, de már 1939-ben írtak róla egy újságban, mert megtanult a kötélen járni. Hathetes korától vitték magukkal a szülei a kötélre. Egyik mutatványukban apja a kötélen biciklizett, anyja a vállán ült és karjában tartotta őt.

Carla Wallenda, Karl Wallenda, Raymond Chitty és Richard Guzman Forrás: Wikimedia Commons/Florida Memory

Szüleivel és testvéreivel járta az országot. Fivére, Mario és nővére, Jenny is fellépett a családi artistaelőadásban. Carla 1947-től lépett fel a műsorban, de csak 1951-től engedte meg neki apja, hogy ő is a magasban kifeszített kötélen dolgozzon. Tíz évvel később elhagyta a családi együttest, és saját artistacsoportot alapított. A következő évadban egy veszélyes mutatvány előadása közben

a Wallenda-csoport két tagja halálos balesetet szenvedett, bátyja pedig a sérülései miatt megbénult.

1965-ben ismét csatlakozott a családi csapathoz, hogy elhunyt nagynénje helyére álljon. Férje, Richard Guzman 1972-ben halt meg, mikor 18 méter magasból leesett a kötélről egy nyugat-virginiai előadáson. Apja pedig 1978-ban halt meg, mikor leesett egy Puerto Ricó-i utca fölött kifeszített kötélről. A sok családi tragédia sem tántorította el, mint mondta: „balesetek bárhol megeshetnek, nekem pedig meg kell élnem valamiből, és ez az egyetlen dolog, amit tudok, akarok csinálni”.

Még hetvenévesen is dolgozott, és végül 2017-ben, 81 évesen vonult vissza, miután egy tévéműsorban fejen állt egy több mint húszméteres pózna tetején. Fia mellett két lánya és 16 unokája gyászolja. Egyik fia, Mario 1993-ban halt meg.