Hatvan ismert ember húz felemás zoknit a Down-szindróma világnapján

Kapás Boglárka
Kapás Boglárka, a világ egyik legszebb sportolója
Vágólapra másolva!
Nagyszabású akció hívja fel a figyelmet az egyenjogúságra a Down-világnapján. A kezdeményezést Magyarországon a Rejtett Kincsek Down Egyesület szervezi, és körülbelül 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott a kampányukhoz.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 60 ismert ember csatlakozott a Rejtett Kincsek Down Egyesület akciójához, amelyet a Down-szindróma világnapjára terveznek. A kezdeményezéssel az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az egyenjogúságra. A kampányhoz többek között művészek, sportolók és közéleti szereplők csatlakoztak. Például Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika vagy a Bagossy Brothers Company.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Magyarországon körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma

nem betegség, hanem állapot,

amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek. Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke azt mondta „március 21. a Down-szindróma Világnapja, amiről Magyarországon is megemlékezünk. A világnapon a Down- szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.” A Down-világnapon az emberek

világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyerekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. A szervezet felkérésére közel 60 művész, sportoló és közszereplő csatlakozott a kezdeményezéshez. A teljesség igénye nélkül felemás zoknit húz a lábára Kapás Boglárka, Lackfi János, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gyurta Dániel, Miklósa Erika, Balla Eszter, Hadházi László, Geszti Péter, Kecskés Karina, Harcsa Veronika, továbbá a ROAD, a Margaret Island illetve a Bagossy Brothers Company.

Kapás Boglárka, a világ egyik legszebb sportolója Forrás: Kapás Boglárka/Facebook

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő, Kapás Boglárka azt mondta, „mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam, és szóljak azok nevében, akiknek ez nem adatik meg. A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása

Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit.”

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Mindösszesen annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtaget használva.