A romániai színjátszás remekei lesznek láthatóak az Uránia új vetítéssorozatában

Hamlet, Uránia
Vágólapra másolva!
A Magyarországon is népszerű romániai színházművészet nemzetközi viszonylatban egyike a legizgalmasabb színjátszásoknak. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a romániai TVR Nemzeti Tévészínház együttműködésével, a Budapesti Román Kulturális Intézet szakmai támogatásával megvalósuló Színház Tele Vízióval című új sorozat ennek a magasan jegyzett színházi kultúrának, és azon belül a különlegesnek számító tévészínházi műfajnak néhány nagyszerű, magyar vonatkozásokat is tartalmazó, klasszikus és kortárs alkotásával szeretné megismertetni a közönséget - olvasható az Uránia Nemzeti Filmszínház sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

Romániában a színházi közvetítéseket és az önálló tévéjátékokat egyértelműen színházi műfajnak tekintik. A televíziózás kezdeteivel egy időben, az ötvenes évek végén, többé-kevésbé külön entitásként született meg a mai is létező Román Nemzeti Tévészínház,

amelynek 2013 szeptemberétől magyar direktora van Demeter András István színész, kulturális menedzser személyében.

A Darvay Nagy Adrienne színházkutató, színháztörténész kurátorságával összeállított, hat előadást tartalmazó sorozatban archív felvételről olyan rendezők munkái is közönség elé kerülnek, mint Harag György, Vlad Mugur vagy Jurij Kordonszkij. Továbbá olyan társulatok előadásainak lehetnek tanúi, mint a hetvenes évek Kolozsvári Állami Magyar Színháza, a Kolozsvári Nemzeti Színház vagy a bukaresti Bulandra Színház.

Csillag a máglyán Forrás: urania-nf.hu

A sorozat március 26-án, a színházi világnap előestéjén Sütő András Csillag a máglyán című darabjának legendás, 1977-ben rögzített, Harag György rendezte kolozsvári előadásával indul. A darabot Kálvin János és Szervét Mihály tragikus végkifejletű hitvitája ihlette, de rengeteg áthallást rejt az 1970-es évek Romániájára vonatkozóan, s mindezek felett egyetemes üzenetű mű, amely ma is érvényes. A főszerepekben a korabeli romániai magyar színjátszás két nagy alakját, Lohinszky Lorándot és Héjja Sándort láthatjuk.

Az előadást rögzítő felvételről sokáig azt hitték, elveszett, de néhány éve előkerült a TVR Nemzeti Tévészínház archívumának mélyéről,

s most restaurálva, online közvetítésben élvezhetik a nézők az Uránia streamingcsatornáján.

Hamlet Forrás: urania-nf.hu

A Csillag a máglyán után, április végén a Budapesten is jól ismert, európai hírű Vlad Mugur utolsó rendezése, a Kolozsvári Nemzeti Színház 2001-es Hamlet-előadása következik, amelyet Shakespeare halálának 405. évfordulójához időzítve, április végén vetítenek.

Vakációsdi Forrás: urania-nf.hu

Ezután az egyik leggyakrabban játszott román színmű, Mihail Sebastian Vakációsdi című darabja kerül műsorra, majd két Csehov-dráma, a Harag György rendezte Cseresznyéskert (amely Harag utolsó rendezése volt, 1985-ben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román tagozatával) és a Jurij Kordonszkij/Gini Ignat-féle Ványa bácsi a Bulandra Színház társulatával.

Ványa bácsi Forrás: urania-nf.hu

Végül pedig Demeter Andrással a főszerepben egy vadonatúj előadás, Albert Camus Caligulája látható, ez lesz a TVR-előadás nemzetközi premierje.

Caligula Forrás: urania-nf.hu

A Csillag a máglyán kivételével az előadások román nyelvűek, a vetítések magyar felirattal láthatók.

A sorozat első két vetítése online valósul meg márciusban, illetve áprilisban.

A szervezők a további előadásokat már mozivásznon tervezik bemutatni, annak függvényében, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik-e a mozik kinyitását. Amennyiben nem, úgy online folytatódik a különleges színházi találkozásokat ígérő program.