A húsvéti hosszú hétvége alatt is műfaji sokszínűséggel várja a nézőket a Müpa Home. Händel grandiózus oratóriuma mellett Stravinsky műveiből válogatnak, míg a könnyedebb kikapcsolódásra vágyók számára a kilencvenes évek legjobb orgonás jazztriójának első magyarországi koncertjével készül a Müpa. A gyerekeknek is lesznek izgalmas programok: az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) és a Müpa összefogásának köszönhetően Németország, Portugália és Svédország legnevesebb hangversenytermei várják egy-egy különleges, online családi koncerttel a gyerekes családokat.

A Müpa Home a húsvéti időszak alatt sem tart szünetet, ezen a héten is „működik” a Müpa virtuális hangversenyterme. És ezúttal nemcsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hanem az ECHO (Európai Hangversenytermek Szervezete) jóvoltából a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjainak nézőterére is beléphetnek az érdeklődő családosok. 

Larry Goldings és Peter BernsteinForrás: Kotschy Gábor

A hetet egy all-star jazztrió indítja: Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart nemzetközileg elismert művészek játszanak majd. A Hammond-orgonára, gitárra és dobra épülő zenekar Toy Tunes című lemeze anyagával érkezett Budapestre 2019-ben, és ennek a koncertnek az anyaga elérhető lesz a Müpa Home programjában.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell KórusForrás: Nagy Attila

A komolyzene kedvelői a világ egyik legtöbbet játszott oratóriumát élvezhetik: Händel Messiás-a 1742-es bemutatója óta töretlenül népszerű. 2018-ban ezt a verziót állította teljes terjedelmében színpadra a régizene legavatottabb hazai ismerője, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. 2015-ben a Müpa és Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának fókuszába Igor Stravinsky került. A Müpa Home ezúttal két művét idézi fel a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában: a meglehetősen váratlan befejezéssel lekerekített, zongorára és zenekarra írt Capricció-t Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékával, illetve a Zsoltárszimfóniá-t, amelynek előadásában a már a Vatikánban is nagy sikert aratott Nemzeti Énekkar közreműködik.

Vashegyi GyörgyForrás: Posztós János

A Müpa 2011 óta tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), aminek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fiatal tehetség mutatkozhatott már be a magyar közönség előtt, illetve a hazai művészeknek is lehetősége nyílt a kontinens legjelentősebb színpadain megmutatni magukat. Az online tér adta lehetőségeket kihasználva ezúttal az egész család együtt „utazhat”, és a szórakozás mellett tanulhat is az edukatív koncerteken keresztül. A Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, míg a portugál Casa da Música produkciójának középpontjában a klasszikus zenei repertoár egyik legnagyszerűbb darabja, Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve áll. A hamburgi Elbphilharmonie-ban pedig az Ensemble Resonanz cirkuszművészetre és zenére épülő koncertje az álmok világába vezeti a gyerekeket.