Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívja fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket legújabb pályázatában a Kertész Imre Intézet és a MANK, a Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulóján.

Kortárs képzőművészeknek, iparművészeknek, grafikusoknak és fotóművészeknek hirdet közös pályázatot a Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulója alkalmából. A cél Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatása és újraértelmezése, amely a kortárs alkotóművészet nyelvén szólal meg. Az alkotói pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat várnak,  amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként elnevezésű pályázat kiemelt célja a különböző művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes és egyidejű támogatása.

Kertész ImreForrás: AFP

Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „a MANK Nonprofit Kft. célkitűzése, hogy minél több lehetőséget kutasson fel a művészek számára mind az alkotómunka, mind pedig az alkotások bemutatása terén. Kertész Imre élete és életműve inspiráció minden művészeti ág alkotóinak, ezért nagyszerű lehetőségnek gondolom az együttműködést.”

Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója azt mondta, Kertész Imre nemcsak irodalmi, hanem összművészeti szempontból is értékes magyar író,  gondolatainak, életművének hatása elvitathatatlan és inspiratív is egyben. „Az irodalom népszerűsítése óriási kihívás, hiszen egy különösen »intim« művészeti ágról van szó. Ezt talán úgy lehet a legjobban elérni, ha minél több érzékszervre próbálunk hatni, minél több korosztályban. A Kertész Imre Intézet célja, hogy a fiatalabb generációk felé is nyisson: a pályázattal szeretnénk megszólítani azokat a fiatal művészeket is, akik az irodalom világán kívül alkotnak. Bízunk benne, hogy egyedi megfogalmazásokban látjuk majd viszont az író hatását és a Kertész-életművet kedvelő közönség merőben új élményekkel gazdagodik. Intézetünk kultúrtér és találkozóhely kíván lenni, nemcsak szó szerinti, hanem szellemi értelemben is.”

A pályázat beadási határideje 2021. május 31. A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon is bemutatja.