Budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagy sikerű "Vers mindenkinek"-sorozat darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség "Csimborasszó-programjának" - gyerekek számára - megzenésített kortárs versei 2021. április 11-én, a magyar költészet napján - olvasható a Petőfi Irodalmi Ügynökség közleményében.

A hétvégén összesen huszonegy, nyolc budapesti és tizenhárom vidéki bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis  vasárnap óránként két vers és egy Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádiókban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

Vasárnap a magyar költészet napján az ország 21 bevásárlóközpontjában - köztük a képen látható Westendben - lesznek hallhatók versekFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.  Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: 

tizennégy verset és hat dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban. 

Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatójaForrás: Origo

A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő árukapcsolásokat. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek, vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont. Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei. A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket, vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén, vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én  - mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatója

A Mammut bevásárlóközpontban is szólnak majd a hangszórókból a versek a magyar költészet napjánForrás: MTI/Faludi Imre

Igazán szívet melengető érzés, hogy tizenhét bevásárlóközpontunkban több mint 200.000 látogatóhoz juthat el a magyar költészet hangja és remekei. Úgy látjuk, hogy az ilyen projektek képesek igazi értéket adni és teremteni, így a jövőben is szeretnénk továbbgondolni és folytatni az együttműködést - mondta Pintyőke Marcell az INDOTEK GROUP Marketingvezetője.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaForrás: MTVA

A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A "Vers mindenkinek" valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagysikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez  - tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A plázarádiókban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók:

Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (Előadja: Sztankay István); Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (Előadja: Koncz Gábor); Arany János: Családi kör (Előadja: Szabó Gyula); Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (Előadja: Cserhalmi György); Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (Előadja: Darvas Iván); Ady Endre: Játék, játék, játék (Előadja: Ruttkai Éva); Babits Mihály: Esti kérdés (Előadja: Gáti József); Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Előadja: Moór Marianna); Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Előadja: Mensáros László); József Attila: Mama – Altató – Tél (Előadja: Domján Edit); József Attila: Óda (Előadja: Bessenyei Ferenc); Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Előadja: Szabó Gyula).

A Csimborasszó Zenésversek:

Kiss Ottó: Égi Tinta (Előadja: Bognár Szilva), Miklya Zsolt: Találós (Előadja: Czutor Zoltán), Pinczési Judit: Légtornász (Előadja: Dorogi Péter), Kiss Judit Ágnes: Macska télire (Előadja: Magyar Bori), Kántor Péter: Körúti szél (Előadja: Cimbaliland), Kányádi Sándor: Madáretető (Előadja: Szalóki Ági)

A dalok itt tekinthetők meg.

A verseket az alábbi bevásárlóközpontokban hallhatják a látogatók április 11-én:

Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center, Westend Bevásárlóközpont.