"A zeneiparban és a könyvkultúrában működő modellek nem válságállóak. Ezt mutatta meg a pandémia" - mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Kiemelte: a kultúra területén olyan építkezésbe kezdenek, amely remélhetően mindenfajta válságra választ, védőhálót tud nyújtani. "Olyan innovációkat fejlesztünk, amelyek akkor is lehetővé teszik a magyar kulturális élet működését, ha hasonló globális válság söpör végig a világon" - mondta. A következő évek terveiről kiemelte: létrehozzák a Petőfi Irodalmi Ügynökséget, ezen belül a Petőfi Könnyűzenei Központot, tehetségpontokat alakítanak ki, a közkönyvtárak funkciói is változnak, valamint megvalósul egy Könyvközpont is.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség elsődleges feladata, hogy azokat az értékes, anyanyelvi kulturális tartalmakat, amelyek különböző állami támogatásoknak köszönhetően létrejönnek, minél szélesebb körbe eljuttassák az emberekhez. 
Az ügynökség másik fontos feladata a kultúra menedzselése. 
Magyarországon és a Kárpát-medencében nagyon jó a kulturális infrastruktúra. Európa-szerte egyedülálló a kőszínházi rendszer, de hasonló az infrastruktúra a könyvtárak és a művelődési házak esetében is. Eddig azt láttuk, hogy jó esetben párhuzamosan történtek az események ezeken a helyszíneken - vagyis, kevésbé használtuk ki hatékonyan a meglévő kulturális helyszíneinket. A magyar kultúra Budapest-központú, és mi azt szeretnénk, ha a kulturális élet Kárpát-medencei horizontúvá szélesedne" - hangsúlyozta a főigazgató.

Demeter SzilárdForrás: Talán Csaba

A következő időszak tervei között szerepel, hogy létrehozzák a Petőfi Könnyűzenei Központot. Demeter Szilárd hangsúlyozta: a könnyűzenét, mint egy önálló jogú művészeti színteret szeretnék talpra állítani - a mulatóstól a legkomolyabb dzsessz zenéig. Mert minden műfajban ugyanolyan jogú kulturális produktumok születnek. "Ehhez a tervhez sok támogatást kapunk a jövőben - és itt nemcsak a finanszírozásra gondolok, hanem média- és szakmai segítségre is. Egyrészt megerősítjük az anyanyelvi könnyűzenei kultúrát, válságállóvá tesszük, kiszélesítjük, hogy ne csak a zenekarok egy része juthasson el a fesztiválszínpadokra egy évben, hanem a fesztiválszervezők szélesebb körből tudjanak válogatni az azonos értékű előadók között. Másfelől pedig azt szeretnénk, ha az előadók, a zenekarok és a zenészek megtalálnák a saját karakterüket. A kultúra olyan terület, ahol arra kíváncsi az ember, ami más, mint az eddig megszokott. Nem kell külföldi előadókat másolni - arra senki sem kíváncsi. Van saját zenei örökségünk, saját nézőpontunk, és saját válaszokat kell találni azokra a problémákra, amelyeket akár a globális szórakoztatóipar folyamatosan tol elénk." "Nagyon fontosak az Amazonas esőerdői, de a Tisza-part közelebb van. Úgy gondolom, hogy nekünk a saját természeti értékeinkre kellene először fókuszálni."

A főigazgató kiemelte: fontos feladat az is, hogy közelebb hozzák egymáshoz a magaskultúrát és a populáris kultúrát.
"Gyönyörű kiállításokat hoznak a Szépművészeti Múzeumba, csodálatos könyvbemutatókat rendezünk, de tenni kell azért, hogy kineveljük a saját fiataljainkat, hogy fogékonyak legyenek erre a kultúrára. Egy kiállítást vagy egy könyvbemutatót szélesebb körhöz el lehet juttatni, ha azt popkulturális eszközökkel is népszerűsítjük."

A könnyűzenéhez kapcsolódva tehetségpontok létrehozását is tervezik a jövőben. A 27 állomásos "Öröm a zene tehetségkutató" már több éve működik. A felfedezett tehetséges zenészeket, zenekarokat pedig felkarolták. Ezt továbbgondolva a Kárpát-medence minden régiójában létrehoznak egy-egy tehetséggondozó központot - tehetségpontot -, ahol a fiatalok professzionális tanároktól könnyűzenét tanulhatnak, és megtapasztalhatják a zenélés örömét. 
A tehetségpontokon építünk egy-egy stúdiót és próbatermet is, hogy az adott régióban feltörekvő zenekarok jó körülmények között rögzíthessék az első demófelvételt, amellyel aztán elkezdhetik a karrierjüket" - mondta Demeter Szilárd.

Demeter SzilárdForrás: Talán Csaba

A közkönyvtárak feladatait is kiszélesítik. A főigazgató elmondta: minden településen van könyvtár vagy könyvtári szolgáltatás - tehát van legalább egy könyvtári szoba, és egy számítógép.

"Ez óriási potenciál az adatszolgáltatás szempontjából. Minden faluban, városban a könyvtáros jelezni tudja, hogy az ő településén mi történt vagy mi várható, és ez alapján a térségbe olyan produkciót tudunk küldeni, amit még nem láttak az ott élők. Van olyan régió, ahol élő író még nem járt az elmúlt harminc évben. Lehet, hogy egy-egy ünnepre érdemes odaküldeni egy-két irodalmi karavánt" - mondta. 

Létrehozzák a Könyvközpontot is, amelynek segítségével többek között az iskolai és a közkönyvtárak állományát gyarapítják. 
"Most éppen kétszázmillió forint értékben vásárolunk könyveket magyar kiadóktól, amelyeket hétezer iskolai és közkönyvtárba juttatunk el. A könyvek listáját az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei átnézték és jóváhagyták" - mondta a főigazgató.
Többféle együttműködést is kialakítanak. Megegyeztek például az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal, hogy elindítanak egy tudománynépszerűsítő sorozatot. 
Maróth professzor úrnak, a hálózat elnökének azt mondtam, hogy egy olyan típusú sorozatban gondolkodom, amelynek az én fejemben a munkacíme az lenne, hogy Atomfizika háziasszonyoknak. Ez a sorozat közérthetően népszerűsítené a különböző tudományterületek eredményeit." 
A Könyvközponton keresztül elindul majd egy támogatási rendszer, amely a Kárpát-medencei magyar folyóiratoknak, mint szellemi műhelyeknek a megsegítését célozza. A gyerekirodalomtól a komoly tudományokkal foglalkozó médiumoknak segítenének abban, hogy szélesebb közönséget érjenek el.
"Mindezeken túl vannak olyan hiányosságaink, amelyek még engem is megleptek. Klasszikus íróinkról például alig született igényes monográfiasorozat - vagy legalábbis olyan, amit 2021-ben is érdemes használni. Ezt is elindítjuk. Az együttműködéseket is szélesítenénk: szeretnék olyan közös munkába fogni különböző szervezetekkel, amelyek visszahelyezik a magyarokat a saját kultúrájukba. Legyen ez akár gasztronómia, sport vagy környezetkultúra. Szeretnénk betenni a lábunkat a magaskultúráról leváló területekre is, amelyek az életünk egészében tudnak segíteni" - mondta Demeter Szilárd.