Az NKA Könnyűzene Kollégiuma tavaly év végén hirdetett pályázatot a közönség nélküli koncertsorozat megrendezésére. A könnyűzenei műfajba tartozó koncerteket az A38 Hajón vették fel, amelyek immáron a nagyközönség számára is elérhetők online.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma a magyar előadók és zenekarok támogatása céljából 2020 decemberében pályázatot hirdetett közönség nélküli koncertek megvalósítására a koronavírus-járvány miatt.

A 180 millió forintos keretösszegű támogatással a magyar előadókat és zenekarokat támogatták. A pályázók az elnyert támogatás legalább 90%-át előadói tiszteletdíjra és/vagy szerzői jogdíjra fordíthatták. A pályázati konstrukció megteremtette a zenekarok további működéséhez szükséges feltételeket oly módon, hogy mindeközben az élő zenét hosszú ideje nélkülöző közönséget is koncertélményhez juttatta. 

A könnyűzenei kategóriába tartozó zenekarok és előadók fellépéseinek az A38 Hajó adott otthont. A csaknem hatvan órát felölelő koncertsorozat regisztráció nélkül megtekinthető  az NKA-koncertek az A38 Hajó YouTube-csatornáján és weboldalán. 

Felvétel az ék koncertjéről az A38 Hajón-koncertsorozatbólForrás: YouTube

„A visszajelzések alapján ez egy elég sikeres projekt volt. A Raktárplusz nem pusztán segély volt, hanem egy nagyszerű lehetőség, amivel támogattunk zenészeket ebben a vészterhes időszakban" – mondta Póka Egon, az NKA Könnyűzene Kollégiumának akkori vezetője. A legjobb virtuális fellépés is csak pótcselekvés az igazi koncertekhez képest, de ebben a drámai helyzetben egy-egy ilyen lehetőség az életben maradást jelentheti az előadók számára.  Hálásak vagyunk, hogy újból koncertműsorra készülhettünk és hogy fennmarad a zenekar után ebből a nehéz időszakból egy igazi kordokumentum. Alig várjuk már, hogy nyilvánosságra kerüljön!" – mondta el a Belmondo zenekar.

„Köszönettel tartozunk a program szervezőinek. Az NKA hathatós segítségével több projektünk valósult már meg, hálásak vagyunk, hogy most is számíthattunk rájuk. Üdvözlünk minden olyan törekvést, amely az élő zene fennmaradását segíti  – fűzte hozzá az ék zenekar.

„Az A38 Hajó egy olyan ikonikus helyszín, amely minden zenekar életében fontos mérföldkő. Külön élmény volt itt koncertezni. Reméljük, hogy zenénk tetszeni fog a jazz, rock és hibrid zenét kedvelő közönségnek!" – értékelt a Fugato Orchestra.

Az NKA-koncertek az A38 Hajón (Raktárplusz) sorozatban 59 magyar zenekar felvételeit láthatja majd a közönség. A közzététel első ütemében az alábbi tíz zenekar koncertjei láthatóak:

  • Anima Sound System
  • ék
  • Peet Project
  • Ruby Harlem
  • BelmondoFugato Orchestra
  • Góbé zenekar
  • Kállay Saunders
  • The Pontiac
  • Omen