Új albummal jelentkezik a Djabe

Vágólapra másolva!
Új albummal jelentkezik a Djabe. A lemezbemutató koncert a Budapest Jazz Clubban lesz június 5-én.
Vágólapra másolva!

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon 4 éven belül már az ötödik lemezét jelentette meg Angliában. Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett név alatt adta ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Ezzel óriási lépést tett előre az őt megillető pozíció kivívására a nemzetközi zenei életben.

A fentiek nem jelentik azt, hogy Steve ne szerepelne az albumon, hiszen a lemez koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető. A Hackett házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Ezzel el is indították egy határozott úton a Djabe zenei és kreatív arculatáért felelős alkotókat. Barabás Tamás és Égerházi Attila elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is. Az albumot pedig a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére" építik. Az életmű alapos áttanulmányozása után teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők. Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackettel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon.

Forrás: Temesvari Gergely

A felvételek ötvözik a progresszív rock, a jazz, a világzene és a magyar népzene elemeit. Az angol kiadó beharangozójában kitér arra, hogy a Djabe napjainkban a világ egyik legkiválóbb progresszív/jazz/világzenei fúziós zenekara.

Az ezredfordulóra Égerházi Imre festőművészt az Alföld egyik vezető mestereként tartották számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt.

A Djabe az albumot Budapesten június 5-én mutatja be, a Budapest Jazz Clubban este 7 órától.

Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy nem tudnak eljönni a koncertre, a jegy.hu streamingjén keresztül online nézhetik az előadást. Jegyek itt.

A zenekar tagjai:
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár, ütőhangszerek
Koós-Hutás Áron - szárnykürt, trombita
Nagy János – billentyűs hangszerek
Kaszás Péter - dobok, ének

Vendégzenészek:
Muck Ferenc - szaxofon
Szabó László - szitár, gitár
Karvaly Tibor - hegedű
A koncertbe online bekapcsolódik Steve Hackett londoni otthonából.

A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara.

26 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett:

2000 – Magyar Zenei Díj, az év World Music albuma – Djabe: Witchi Tai To
2001 – eMeRTon díj, az év World Music együttese – Djabe: Update
2004 – Prince Award díj, Djabe – Táncolnak a kazlak – DVD-Audio
2004 – Surround Music Award jelölés, Los Angeles, USA – Djabe – Sheafs are dancing DVD Audio
2006 – Klaipeda Jazz Festival, Litvánia különdíj
2010 – Breszt Színházfesztiváli Diploma, Fehéroroszország
2011 – Barabás Tamás basszusgitár művész – Artisjus díj

2019-ig a zenekar összes stúdió- és néhány koncertlemezét is jelölték a MAHASZ díjára jazz vagy world music kategóriában

2002-től kezdődően 42 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A Djabe az egyik legkeresettebb magyar jazz zenekar a nemzetközi fesztiválokon.

2007 óta a Genesis egykori gitárosával Steve Hackett-tel is rendszeresen koncertezik.