Évek óta gyászolja az édesanyja Som Lajost

Som Lajos
Budapest, 2011. szeptember 28. Benkő László billentyűs (b, Omega) és Som Lajos basszusgitáros (Tűzkerék, Neoton, Taurus, Piramis) részt vesz a Magyar Rocklegendák Vándorkiállítás megnyitóján, a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ Színháztermében. A mintegy száz magyar rockzenekar, előadó történetét bemutató gyűjtemény tablókon, korabeli fotókon, újságcikkeken, könyveken és a zenészek különböző relikviáin keresztül enged betekintést a magyar rockzene történetébe. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Máig gyászolja édesanyja a 2017 októberében meghalt Som Lajost. A legendás zenész édesanyja 90 éves, az ágyból is alig tud felkelni, gondozónő jár hozzá. Az idős asszony azt mondta, már csak az unokája miatt él.
Vágólapra másolva!

– Nem jó öregség ez. Nagyon nem jó. Sokat gondolkodom rajta, hogy a teremtő miért adott nekem ilyen hosszú életet, amikor az tele van fájdalommal – mondta a Blikknek Som Lajos édesanyja, Margit néni. A 90 éves asszony már az ágyából is alig tud felkelni, gondozónő jár hozzá.

Anyám! - ez volt az utolsó szava

– Annak idején eltemettem a férjemet, akihez tizenhat évesen mentem hozzá, s akivel harminc boldog, csodálatos esztendőt tölthettem együtt. Jó ember volt. Aztán eltemettem a lányomat is, aki rengeteget szenvedett halála előtt. S maradt nekem a Lajos, az imádott fiam, akire felnőttként is úgy vigyáztam, mintha még mindig gyerek lenne – mondta az idős asszony.

Margit néni arról is beszélt a lapnak, hogy

miután fia összeveszett Révész Sándorral és feloszlott legendás zenekaruk, a Piramis, Lajos inni kezdett,

"sokat, és rendszeresen". A nő orvoshoz vitte, próbált segíteni rajta, de szerinte ekkor már nem lehetett.

– Amikor már súlyos betegen kórházba került, bevittek hozzá, és néztem, ahogy fekszik az ágyban csukott szemmel. Aztán mégis kinyitotta, rám nézett, majd azt mondta: anyám...! Ez volt az utolsó szó, amit kimondott, aztán meghalt – emlékezett vissza Margit néni.

Az unokája miatt él

A nő azt is elmondta, hogy ma már csak az unokája miatt él. Som Lajos és első felesége, Karda Bea lánya, Niki olykor eljön hozzá,

egymást próbálják támogatni,

ahogy fogalmazott, csak egymásra számíthatnak.

Budapest, 2011. szeptember 28. Benkő László billentyűs (b, Omega) és Som Lajos basszusgitáros (Tűzkerék, Neoton, Taurus, Piramis) részt vesz a Magyar Rocklegendák Vándorkiállítás megnyitóján, a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ Színháztermében. A mintegy száz magyar rockzenekar, előadó történetét bemutató gyűjtemény tablókon, korabeli fotókon, újságcikkeken, könyveken és a zenészek különböző relikviáin keresztül enged betekintést a magyar rockzene történetébe Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

– Nem könnyű ez. Hiába dolgoztam végig az egész életemet, kevéske a nyugdíj, ebből nehéz megélni, Nikit is segíteni, csoda-e, ha egyre többet sírok – mondta az idős asszony, akinek az is nagy fájdalma, hogy fia második felesége Lajost a Farkasréti temetőben helyezte örök nyugalomra, ő pedig oda nem megy.

Som Lajos 2017. október 30-án halt meg, a Piramis együttes egykori basszusgitárosa 70 éves volt.