Féléves programsorozattal emlékezik a negyven éve meghalt és száz éve született Pilinszky Jánosra a Kertész Imre Intézet. A Kossuth-díjas költő emlékére csütörtökön tablókiállítás nyílt az intézet előtt, egykori lakóhelyén emléktáblát avattak.

"Pilinszky elsősorban titok, amelyet mindenki megfejthet a maga számára. Programjainkkal eljutunk iskolákba, vidéki településekre és minden érdeklődőhöz" - mondta Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a sajtótájékoztatón.

Ezt az Intézetet amikor létrehoztuk, akkor az volt a legfőbb szándékunk, hogy olyan találkozóhely és kultúrtér jöjjön létre, ahol különböző művészeti ágak segítségével hozzuk közel a szélesebb közönséghez azokat a nagyon jelentős művészeket, a Nobel-díjas Kertész Imrét, Sziveri Jánost, Pilinszky Jánost, Petri Györgyöt és Arthur Koestlert, akik számunkra a XX. század legjelentősebb alkotói közé tartoztak és akiknek a tevékenysége, gondolatai és szellemisége közelebb viszik hozzánk azt a történelmi korszakot, amelynek feldolgozásával és bemutatásával a Közalapítvány elsősorban foglalkozik - tette hozzá a főigazgató.

A Kertész Imre Intézet a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza.

Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója beszédet mond Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat programnyitó sajtótájékoztatóján a Kertész Imre Intézetben, 2021. május 27-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója kiemelte: a 20. század második felének egyik legfontosabb költői életművének, a még ma sem teljes hagyaték kutatásához negyven évvel a költő halála után végre minden feltétel adott.

"Életében megjelent művei együttesen alig egy vékony kötetet tettek ki, ma már öt-hat vaskos kiadványt. Felbecsülhetetlen értékű az az irategyüttes, benne több mint 650 levéllel, amelyet Pilinszky legnagyobb szerelme, Jutta Scherrer Párizsban élő nemzetközi hírű szlavista egyetemi tanár adott át kezelésre az Intézet számára. Tartjuk a kapcsolatot a kéziratgyűjtőkkel és ott vagyunk az aukciókon is" - hangsúlyozta Hafner Zoltán.

Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója a Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat programnyitó sajtótájékoztatója utáni kültéri kiállításmegnyitón a Kertész Imre Intézetben és a Pilinszky-emléktábla avatásán az Izabella utcában, 2021. május 27-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Az intézet a sajtótájékoztatón bemutatta a költő első kötete, az 1946-ban megjelent Trapéz és korlát dedikált példányait, a Harmadnapon (1959) című kötete szamizdat példányát, 1948 és 1976 közötti kéziratokat, fotókat, feljegyzéseket. A csütörtökön megnyílt Benczúr utcai kültéri tárlat, amely Pilinszky pályája legfontosabb állomásait saját idézeteivel és fotókkal eleveníti fel, vándorkiállításként az ország számos pontjára eljut a következő fél évben. A következő hónapokban a tervek szerint több kiadvány megjelentetését is tervezik.

A Pilinszky-hagyaték még ma sem teljes, ám kutatásához negyven évvel a költő halála után végre minden feltétel adottFotó: Szabó Gábor - Origo

Szabó Tamás programigazgató arról beszélt, hogy Pilinszky műveinek népszerűsítésére zenei, képzőművészeti és versmegfilmesítési pályázatot is hirdet az intézet.

Szabó Tamás programigazgató a Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat programnyitó sajtótájékoztatójánFotó: Szabó Gábor - Origo

A zenei pályázatra mától augusztus 31-ig várják az anyagokat, a MANK-kal együttműködésben írják ki a pályázatot a Pilinszky munkássága által inspirált képzőművészeti, iparművészeti, video- és fotóművészeti alkotásokra, a versmegfilmesítési pályázat pedig a középiskolásokat célozza, ősztől pedig irodalmi foglalkozások is lesznek a Kertész Imre Intézetben. Szerveznek továbbá egy beszélgetés-sorozatot a költő életművéről (ez június 9-én indul, az első vendég Hafner Zoltán lesz), tematikus sétákat Pilinszky életének fontos állomásaira, a Magyar Posta pedig emlékbélyeget bocsát ki a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közalapítvány együttműködésével.

Csütörtökön Schmidt Mária és Hafner Zoltán emléktáblát avatott az VI. kerület Izabella utca 52. számú ház falán.

A Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat programnyitó sajtótájékoztatója után felavatott emléktábla az Izabella utcábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Pilinszky 1962 és 1969 között élt ebben a házban, egy sötét, udvarra néző szoba-konyhás földszinti tanácsi kislakásban. Itt írta Fabula, című versét. Az emléktáblán, az Aranykori töredék egy részlete olvasható: "Minden tetőről látni a napot." A két verset Lukács Sándor színművész adta elő az eseményen.

A programsorozat november 27-én, Pilinszky János születésének századik évfordulója napján egy egész napos rendezvénnyel zárul.