Június 2-án a romániai és a magyar színjátszás legendás rendezője, Harag György utolsó munkájával, az 1985-ben Marosvásárhelyen rendezett Cseresznyéskert archív felvételének vetítésével folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház sorozata, a Színház Tele Vízióval. A romániai TVR Nemzeti Tévészínház archívumából és új előadásaiból összeállított válogatásban három további vetítést láthatnak még mozivásznon és online: június 16-án a bukaresti Bulandra Színház Jurij Kordonszkij rendezte Ványa bácsiját, június 23-án Mihail Sebastian Vakációsdi című darabjának online ismétlését, június 30-án pedig Albert Camus Caliguláját - írja a filmszínház sajtóközleményében.

A „marosvásárhelyi Cseresznyéskertet" a színházi szakma Harag György művészi végrendeleteként tartja számon. Megrendítő művészi, emberi hitvallás és keserűségében is biztató prosperói végrendelet a marosvásárhelyi Cseresznyéskert. Fájdalmasan gyönyörű búcsúja egy kivételesen nagy művésznek - írta Nánay István kritikus, egyetemi tanár. A nagybeteg rendezőt műtét utáni lábadozása 1985-ben Marosvásárhelyhez kötötte, eközben vállalkozott rá, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatával színpadra állítsa Csehov művét, amelyet korábban, más felfogásban már Újvidéken is megrendezett. Az előadás Romulus Fenes metaforikus díszletében valósult meg, amelynek végső formáját a rendező már nem láthatta a színpadon, mert a bemutató előtt másfél hónappal állapota olyannyira leromlott, hogy a betegség végleg ágyhoz szegezte. A rendezés addigra díszletek nélkül már elkészült. A színpadra állítás utolsó simításait, a darab díszletbe helyezését Haraggal mindenben egyeztetve fiatal rendezőkollégája, Tompa Gábor felügyelte.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Az előadás óriási szakmai és közönségsiker volt. A nagyszerű színészi alakítások közül a kritika kiemelte a Ranyevszkaját alakító Silvia Ghelant, továbbá a Cseresznyéskert új gazdáját, Lopahint megszemélyesítő Ion Fiscuteanut, a Gajev figurájában élete egyik legjobb alakítását nyújtó Mihai Gingulescut, és Firsz, az öreg inas szerepében a darab végszavait, Harag György üzenetét kimondó Aurel Stefanescut.

Kivételes alkalom, hogy ezt az előadást most, a romániai TVR Nemzeti Tévészínház felújított archív felvételéről láthatják Budapesten is. A darabot az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2-án este a Színház Tele Vízióval című sorozatában egyszerre vetíti mozivásznán, és ugyanabban az időben online formában, streamingcsatornáján is.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A sorozatban további három vetítést láthatnak még:

  • Június 16-án a bukaresti Bulandra Színház Jurij Kordonszkij rendezte Ványa bácsi című előadását, amely 2004-ben Budapesten is vendégszerepelt, s egyesek szerint az év előadása volt.
  • Majd június 23-án online formában is műsorra kerül Mihail Sebastian Vakációsdi című darabja, amelyet korábban mozivásznon is meghirdetett az Uránia.
  • Június 30-án pedig a TVR Nemzeti Tévészínház tavalyi premierjét, Albert Camus Caliguláját nézhetik meg, melynek címszerepét Demeter András, a tévészínház magyar igazgatója alakítja.

A nemzetközileg magasan jegyzett romániai színházművészet, és azon belül a különlegesnek számító tévészínházi műfaj fontos, klasszikus és kortárs alkotásaiból válogató sorozat az Uránia, a TVR Nemzeti Tévészínház együttműködésével, valamint a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával valósul meg. Az előadások (a sorozat márciusban bemutatott első darabjának kivételével) román nyelven, magyar felirattal láthatók. A program kurátora Darvay Nagy Adrienne színházkutató, színháztörténész, aki az előadások feliratozásának magyar szövegét is jegyzi.