Vágólapra másolva!
Tizenhét, többségében elmaradt bemutatót pótol az újranyitásnak szentelt 138. évadában a Magyar Állami Operaház. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel. A premierek között szerepel egyebek mellett Offenbachtól a Hoffmann meséi, Donizettitől Az ezred lánya, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje, Erkel Hunyadi Lászlója, Wagner Parsifalja és Az istenek alkonya című műve, valamint a Sad Case és a Chroma című koreográfiák.A 2021/2022-es évad több szempontból is az újranyitás évada az Operaházban. Az intézmény a járványt követően egyfelől újra megnyitja kapuit a nézők előtt, másrészt az Eiffel Műhelyház hivatalos átadásával és új programok bevezetésével nyit – és nem csupán az opera és balett iránt érdeklődő közönség felé.
Vágólapra másolva!

Az évadismertető előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a magyar zenekultúrát a sokgyökerűség és a magas kvalitás jellemzi, mert a források rendkívül tiszták. Kodály, Bartók és Liszt is arra a magyar népzenére támaszkodott, amely a magyar lelket, a magyar életérzést ábrázolja – tette hozzá.

A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg a 2021/2022-es évad műsorát. Kásler Miklós miniszter és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója

Fotó: Polyák Attila - Origo


„Nehéz időszakon vagyunk túl. Olyan világjárvány söpört végig, amelyet az elmúlt száz évben nem élt át az emberiség. Ez a járvány nem hasonlított a többihez" – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a járványügyi intézkedések között a karantén az emberi lelket is igénybe vette.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: Polyák Attila - Origo


- zárta nyitóbeszédét a miniszter.

Operapremierek

Az újranyitó bemutatók közül a júliusi margitszigeti előbemutatót követően szeptembertől az Eiffel Műhelyházban lesz látható az operarendezés Tarantinójaként is emlegetett katalán rendező, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje. Az elmúlt évad elmaradt bemutatói közül Karol Józef Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámáját Szikora János rendezésében, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban tűzi műsorára az Opera.

A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg a 2021/2022-es évad műsorát Fotó: Polyák Attila - Origo

Szintén az elmúlt évadból pótolni hivatott premierjei közé tartozik Philip Glass balettoperájának magyarországi bemutatója, a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden). A rendező-koreográfus Barta Dóra. Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Kirsten Dehlholm és az általa alapított világhírű dán művészcsoport, a Hotel Pro Forma viszi színre. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadását Horváth Csaba rendezi meg a Forte Társulat közreműködésével. Az Erkel Színház is bemutat két, korábban a járványhelyzet miatt elmaradt premiert: Offenbach Hoffmann meséi című művét és Donizetti: Az ezred lányát.

A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg a 2021/2022-es évad műsorát Fotó: Polyák Attila - Origo


Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban lesz hallható a zeneszerző két műve, az István király és az Athén romjai. Szintén az évad új bemutatója Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája, ami Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében hatvan év után tér vissza az Opera műsorára.

Eiffel Műhelyház Fotó: Polyák Attila - Origo


Az évad leginkább várt eseményének az Operaház megnyitása ígérkezik, amit 2022. március 12. és 14. között háromnapos eseménysorozat kísér.

Első este ünnepi gálakoncerttel és Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg a kapuit az Andrássy úti dalszínház. Másnap a Hunyadi Lászlót Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában láthatja a közönség, harmadnapon pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára.
Bemutatják Almási-Tóth András rendezésében a Parsifalt – mai felfogásban -, majd M. Tóth Géza rendezésében Az istenek alkonyát láthatja a közönség.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg az Opera 2021/2022-es évadának műsorát Fotó: Polyák Attila - Origo


A bemutatók mellett az Opera repertoárján szerepelnek az elmúlt évad azon premierjei is, amelyeket csak az online térben, vagy csak a bemutató erejéig láthatott a közönség. Így többek között az Andrea Chénier, A cremonai hegedűs, a Don Carlos, a Figaro, az István, a király, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Ments meg, uram, A mester és Margarita, a Salome, a Simone néni, a Szöktetés a szerájból és Az úrhatnám polgár is szerepel az évad kínálatában.

Balettbemutatók

A Magyar Nemzeti Balett a már említett Mayerling-premier mellett három további bemutatót is műsorára tűz, amelyek helyszíne az Eiffel Műhelyház lesz. Debütál Wayne McGregor Chroma című koreográfiája, míg Sol León és Paul Lightfoot Sad Case című koreográfiája is először szerepel az Operaház balettegyüttesének műsorán. A társulat emellett Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Petipa Paquita-szvitjét is.
Visszatér a repertoárra Seregi László Rómeó és Júliája és John Cranko Anyeginje is. Az Erkel Színházban pedig 44 év után láthatja a közönség élőben a Párizs lángjait. Műsorra tűzik a Giselle-t, A diótörőt és A rosszul őrzött lányt is.

A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg a 2021/2022-es évad műsorát Fotó: Polyák Attila - Origo


Az Eiffel Műhelyházban az elmúlt évek modern premierjei is újra láthatók, köztük Alexander Ekman Cacti és Episode 31 című koreográfiái, Thierry Malandain Don Juan című alkotása és Venekei Marianna Tűzmadarak című darabja is.

Világsztárok az Operában

Kiváló külföldi vendégművészekkel is találkozhat a közönség a jövő évadban. Az Eiffel Műhelyház Kodály-parkjában augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal és Annemarie Kremer Salome szerepében lép a közönség elé. Sir Willard White a Porgy és Bess és A kékszakállú herceg vára férfi címszerepét énekli – utóbbit magyar nyelven.

A Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hirdeti meg a 2021/2022-es évad műsorát Fotó: Polyák Attila - Origo


Jövő augusztusban a tervek szerint az Eiffel Műhelyház szabadtéri koncertjén Anna Netrebko és Yusif Eiyvazov várja az érdeklődőket.
Az Opera Zenekar élén a magyar kiválóságok mellett világklasszisok is a pulpitusra lépnek – például David Coleman, Paul Conelly, Pier Giorgo Morandi, Stefan Soltész, Fabrizio Maria Carminati, Sebastian Lang-Lessing vagy Frédéric Chaslin.
Az Opera saját művészeinek és együtteseinek jubileumai előtt is tiszteleg, így Szinetár Miklós rendezőt és címzetes főigazgatót 90., Dózsa Imre balettművész-balettmestert 80. születésnapján köszöntik különleges programmal, az Opera Gyermekkar 50. jubileuma alkalmából készül gálaestre.

Az Opera nyitása többet jelent annál, mint hogy elkezdődnek az előadások

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Origónak elmondta: kétségtelenül nehéz volt ez elmúlt fél év.
„Igyekeztünk figyelni a művészeinkre, dolgozóinkra. Voltak, akik könnyebben, és voltak, akik nehezebben viselték a zárás hónapjait. Többen dolgoztunk az Eiffel Műhelyházon – például a saját iPad-emen rajzoltam meg a mozdonycsarnok színeit, és a kollégákkal festettük ki. Eredetileg betonszínű lett volna, így most színes a homlokzat" – mondta a főigazgató.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo


Kiemelte, hogy mindenkinek az Operaház nyitása a legfontosabb, de nagyon szeretik az Erkel Színházat is, az Eiffel Műhelyház pedig az új épület, ahol játsszanak majd.

Az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnoka Fotó: Polyák Attila - Origo


A jövő évad bemutatóit az idén egészen másként válogatta össze, mint szokta.
„A tematikát most nélkülöztem – pedig szeretem megkülönböztetni az évadokat egymástól. Most viszont örülünk, hogy egyáltalán lehet játszani. Be kell mutatni azokat az előadásokat, amelyek tavaly elmaradtak – ez hét komoly darab. Ezek mellé olyan előadásokat választottam, amelyeket már régen játszott az Operaház. A Hunyadit pedig már régóta szerettem volna bemutatni – azért választottam, mert ezzel az előadással nyitjuk meg az Operát. Ami újdonság, hogy most először látjuk három évre előre, hogy melyik nap mit játszunk, mikor vannak a próbák, és kik énekelnek az előadásokban. Ez hatalmas dolog" – mondta.

A bemutatók mellett a társadalom számos rétegét megszólító mintegy 1500 program, ismeretterjesztő előadások mellett épületséta is várja a közönséget

- mondta el Ókovács Szilveszter.
Végül azt is kiemelte, büszke, mert

Sir Willard White ellátogat az Operába, és kétszer elénekli a kékszakállút magyarul.

Közben párhuzamosan Palerdi András Porgy szerepét énekli majd – ugyanazon az estén. Aztán cserélnek, és Willard White énekli Porgyt, Palerdi pedig a kékszakállút.