71 éves korában meghalt Urbán Erika színésznő, Kabos László özvegye, írja a Színház Online.

Urbán Erika 1949. július 27-én született, Szolnokon. Édesanyja Bege Margit színművésznő volt. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1973-tól a Vidám Színpad egyik legnépszerűbb művésze volt. 30 évig volt Kabos László párja.

– Sokan nem értették, hogy szerethettem bele Kabosba, a hátam mögött lekurváztak, de imádtam Lacit, az illatát, a gyönyörű lelkét, pedig soha nem vett feleségül – emlékezett egy riportban Erika, írja a Színház Online.

Csákányi László, Tripovszki Ádám, a megyei bíróság elnöke és Urbán Erika Zizi szerepében Vinkó József Justitia kombinéban című vígjátékának próbáján. A darabot 1989. március 17-én mutatták be Bodrogi Gyula rendezésében a Vidám Színpad KisszínpadánForrás: MTI/Földi Imre

Arról szólva, hogy soha nem házasodtak össze, úgy fogalmazott: "Át kellett volna térnem a zsidó vallásra, amit meg is tettem volna szívesen, de nem engedte, mert rettegett egy újabb holokauszttól. Nekem ő volt az anyám, az apám, a testvérem, a barátom és a szerelmem együtt. A sors rendelt minket egymásnak! Nem lehettem a felesége, csak szó szerint az élete társa."

A színésznő szerint Kabos László mellett nem lehetett unatkozni, bár keserű sorsa volt, gyalog tért haza a haláltáborból, és elvesztette majdnem az összes rokonát, mégis legendás volt vidámsága, humora. „Anyukám, mindennek a jó oldalát kell nézni"– mondogatta neki a visszaemlékezés szerint.

A színésznő két könyvet is írt, Az én Kabosom és a Sors pórázán címmel.

Urbán Erikán 2019-ben hajtottak végre életmentő műtétet, akkor két hónapig feküdt kórházban, miután egy fogimplantátuma elrákosodott.