Világsztárokkal nyitja meg kapuit a Müpa

Publication only with credit line!
Vágólapra másolva!
Zubin Mehta, Rudolf Buchbinder és a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara, Anna Netrebko, Christian Thielemann, Anoushka Shankar, Valerij Gergijev, Jacob Collier, Joyce DiDonato, Paavo Järvi, Pat Metheny, Avishai Cohen, Gyenyisz Macujev, Baráth Emőke, a Bécsi Filharmonikusok, a Drezdai Staatskapelle, az Ensemble Les Arts Florissants, a Győri Balett, Janine Jansen, Snétberger Ferenc, Víkingur Ólafsson. Világsztárokkal, a hazai művészeti élet legjelentősebb alkotóival, nagy sikerű programsorozatok folytatásával és megújuló fesztiválokkal készül a júniusi újranyitásra a Müpa – a nyári időszakban és a jövő évadban is izgalmasabbnál izgalmasabb produkciókra számíthatnak a látogatók. Sajtótájékoztatót tartott Káel Csaba, a Müpa nemrég újabb öt évre kinevezett vezérigazgatója a csütörtökön. Itt elmondta, hogy milyen programmokal nyitja meg kapuit a Müpa, illetve arról is szó esett, hogy kik fognak fellépni a 2021/22-es évadban.
Vágólapra másolva!

- mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy nagyszerű eredményekre lehet büszke az intézmény, úgy a digitalizáció, a koncertközvetítések, mint a közösségépítés területén. Ez utóbbi legékesebb bizonyítéka, hogy a Müpa+ hűségprogram rekordokat döntve immár több mint 26 000 tagot számlál.

Az online platformokon elért sikerek mellett is az a tapasztalat, hogy az élő Müpa-élmény, az élő előadások varázsa semmivel sem pótolható.

Káel Csaba Forrás: posztos/Posztos Janos

A nyári programok sora június 24-től július 5-ig tart operával, kamarazenével, újcirkusszal és dzsesszel.

– foglalja össze vízióját Káel Csaba, aki vezérigazgatóként újabb ciklusra kapta meg a folytatás lehetőségét, így munkatársaival együtt a következő öt évben is irányítja majd az intézményt.

– mondja.

Káel Csaba hozzáfűzi, hogy a nyári időszakban

az újcirkusz, az opera, a komolyzene és a jazz rajongóit is különleges programokkal várja az újra megnyíló Müpa:

érkezik a New York-i Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča, két lélegzetelállító produkcióval, My Land és Solus Amor című előadásaival tér vissza a Recirquel. A hangszer hazai virtuózainak köszönhetően többek közt Tartini, Corelli és Vivaldi művei csendülnek fel a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig egy igazi jazzlegenda, Wynton Marsalis koncertje zárja.

A Müpa az újranyitás során is kiemelt figyelmet fordít a közönség igényeire, véleményére.

– fogalmaz Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese. Kiemeli, hogy a látogatók visszajelzéseivel és az újraindulásra vonatkozó kutatás eredményeivel összhangban a Müpa fokozatos nyitásra készül: a nézők biztonságérzetét szem előtt tartva a Müpa épületében a nyári időszakban még kötelező lesz maszkot viselni, a jegyeket helykihagyással értékesíti az intézmény, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően az épületbe csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni.

Ősszel a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen szervezett Európai Hidak-sorozatban Budapestet Berlinnel kötjük össze, jövőre a zenei maraton fókuszában Richard Strauss áll, kiemelt helyszíne leszünk a Cziffra-emlékévnek, és ugyan idén még online, 2022-ben azonban újra élő koncertekkel várja majd a közönséget a Budapesti Wagner-napok - sorolta a programokat Káel Csaba, a Müpa nemrég újabb öt évre kinevezett vezérigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

- mondta.

Kosztolánczy Gábor vezérigazgató-helyettes kitért arra, hogy az idén 16 éves Müpa fokozatos nyitásra készül:

Világsztárokkal nyit a Müpa Forrás: Müpa

A látogatók visszajelzéseivel és az újraindulásra vonatkozó kutatás eredményeivel összhangban a nyári időszakban nézőtéri helykihagyással, maszkot viselve és védettségi igazolvánnyal élvezhetőek a Müpa programjai, ősztől a tervek szerint az első kettőre már nem lesz szükség.

Káel Csaba elmondta,

Kik lesznek a fellépők

Júniusban érkezik a Müpába a New York-i Metropolitan lett dívája, Elina Garanca, két produkcióval, a My Land és Solus Amor című előadással tér vissza a Recirquel, a hangszer hazai virtuózai Tartini, Corelli és Vivaldi műveit játsszák a Trumpetissimo trombitagálán, az idei évadot pedig Wynton Marsalis koncertje zárja.

Zubin Mehta Forrás: alberto conti - contrasto/Alberto Conti

A Müpa 2021/2022-es évadának indításaként augusztus 15-én Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős karmesterlegenda, Zubin Mehta.

  • A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly,
  • a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev,
  • a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes,
  • a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adés,
  • a Drezdai Staatskapellével Christian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába.
Christian Thielemann Forrás: Konto: 6027 22 600, Postbank Frankfurt, BLZ 500 100 60BIC: PBNKDEFF, IBAN: DE96 5001 0060 0602 7226 00Steuer-ID: DE 149764649/Copyright By Matthias Creutziger

Puccini Toscájának koncertszerű előadásában énekel augusztus 29-én Anna Netrebko és Yusif Eyvazov,

jön a Les Arts Florissants és William Christie, Yolanda Auyanet, Anais Constans, John Osborn, és a Le Concert Spirituel is.

A Müpa a Cziffra György-emlékév egyik kiemelt helyszíne: a legendás művész emléke előtt, születésének 100. évforduloóján olyan kivételes alkotók tisztelegnek, mint a zongoravirtuóz Gyenyisz Macujev, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatójára készül.

Az est szólistája Lukács Miklós és a Cziffra100 programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész lesz.

Anna Netrebko

Változatos műfajok

Az új évadban is számos műfaj kiválóságai váltják egymást az operától a táncművészeten, világzenén, könnyűzenén és újcirkuszon át az irodalomig, érkezik többek közt Anoushka Shankar, a hússzoros Grammy-díjas dzsesszgitáros, Pat Metheny, visszatér Avishai Cohen és Jacob Collier is.

Augusztustól kültéri színpaddal JazzTime néven várja a közönséget a Müpa nyárzáró-évadnyitó dzsesszfesztiválja.

A Müpa 2021/2022-es évadának művésze a régizene műfajának egyik nemzetközileg is elismert csillaga, Baráth Emőke. Az énekesnő videóbejátszásban elmondta: rendkívüli megtiszteltetés számára az évad művésze cím. Első koncertje 2011-ben, még zeneakadémiai növendékként volt a Müpában, ahol azóta minden évben fellépett, 2022 januárjában Bach Karácsonyi oratóriumával áll színpadra, márciusban Händel-műsorral és lemezbemutatóval készül, júniusban pedig az Europa Galantéval és Fabio Biondival láthatja és hallhatja a közönség.

Az évad együttese rendhagyó módon, 2020 után ismét a Győri Balett lesz, hogy a pandémia sújtotta évben elmaradt műveket megmutathassa a nézőknek a társulat.

A nyári programokra a nagyközönség számára hétfőn 10 órától, az új évad előadásaira június 24-én 10 órától nyílik meg a jegyvásárlás lehetősége.