Letették a somlói vár turisztikai célú fejlesztésének alapkövét

zolt4nkov4cs, somló, vár
A somlói vár madártávlatból a fejlesztéseket indító ünnepélyes eseményen
Vágólapra másolva!
2021. június 11-én rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében – a Somlói Vár turisztikai célú fejlesztési munkálatainak ünnepélyes alapkőletételét. A projekt 317,5 millió forint hazai forrásból valósul meg – tájékoztatott Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az eseményen részt vett dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, aki ismertette a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram jelentőségét, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a Somlói Vár történetét. Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt a beruházást érintő műszaki és turisztikai fejlesztésekről. Dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője pedig bemutatta a fejlesztés hatását a környék turizmusára. Az ünnepségen Takács Szabolcs, Veszprém Megyei Kormánymegbízott pohárköszöntőt mondott. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.

Balról jobbra: Horváth Zoltán Doba község polgármestere, Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Kovács Zoltán a térség országgyűlési képviselője, dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár (Miniszterelnökség), dr.Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség), Takács Szabolcs Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az alapkőletételen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A Somlói Vár rekonstrukciós projekt keretén belül az Alsóvárban zárható terek kerülnek kialakításra, melyek egy új kiállításnak fognak otthont adni. A várat belépődíj szedése nélkül bárki ingyenes látogathatja. A cél az, hogy Somló vára a későbbiekben a bakancsos turizmus egyik kedvelt pontja legyen.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta:

Dr. György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár (Miniszterelnökség) az alapkőletételi ünnepségen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Hozzátette, hogy a tavalyi nyár és az elmúlt hetek tapasztalatai is mutatják, hogy a hazai műemlék várak és kastélyok a belföldi turisták körében a legkeresettebb célpontok között vannak. A Nemzeti Kastélyprogrammal és Nemzeti Várprogrammal országszerte 30 kiemelt műemléket újítunk meg, így növelve a környezetük turisztikai vonzerejét, és ezáltal munkahelyeket teremtünk a térségben.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta:

Somló várának pontos keletkezési ideje ismeretlen, feltehetően a tatárjárást követő várépítési hullám idején emelték.

Somló számos alkalommal volt királyi vár a XIV. században, de a Garai, a Rozgonyi, az Antimus, a Kanizsai családok is birtokolták. 1479-ben Mátyás király Kinizsi Pálnak adományozta. Tőle a Szapolyai család, majd Bakócz Tamás egri püspök, később esztergomi érsek és bíboros lett a birtokosa, ekkor élte Somló vára a fénykorát, ő építtette át reneszánsz stílusban. Utóbb az Erdődy, majd a Choron família volt az erősség tulajdonosa. 1707-ben Vak Bottyán kuruc generális foglalta el és hozta rendbe a várat, ám a Rákóczi-szabadságharcot követően stratégiai jelentőségét végleg elvesztette. A várrom egészen 1945-ig az Erdődy grófok tulajdona maradt.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos (Miniszterelnökség) beszédet mond az eseményen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Hozzátette, hogy Somló vára helyreállítási projektje keretében az Alsóvár valamennyi épületszerkezetének hosszú távú stabilizálása, megóvása, helyreállítása a cél. Az alsóvári épületekben több zárt vagy fedett-nyitott helyiség alakul ki, a szárnyak félnyeregtetős lefedésével. A délnyugati úgynevezett „kaszárnya" szárny faltesteinek és falkoronáinak kiegészítése, az épületszárny félnyeregtetős lefedése történik meg, a délkeleti szárnyban pedig a sütőház értelmező helyreállítására is sor kerül.

A belső udvarban kialakításra kerül a kaszárnya épület bejárata a hozzá felvezető fa lépcsővel, az egykori fahíd és a hídpillérek rekonstrukciója is megtörténik.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Somlói Vár turisztikai célú fejlesztése projekt 317,5 millió forint hazai forrásból valósul meg.

A hozzávetőlegesen 10 százalékos készültségi fokon álló fejlesztés részét képezi a falakon a feltárt nyílások, lőrések kiegészítése és bemutatása, a belső járószint helyreállítása a kaszárnya korszakban tömedékelt, feltöltött szinten, lehetőség szerint a feltárt burkolatok kiegészítésével, valamint a korábbi járószintek bemutatásával.

Az épületen belül a padlástéri lőrések, az egykori helyiségek közötti válaszfalak és ajtók bemutatása, rekonstrukciója, a külső nyílások nyílászáróval való ellátása, (téliesítése) szellőzésének biztosítása, az egykori vakolt felületképzés bemutatása is a felújítás része.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédet mond az eseményen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A munkálatok kiterjednek az eredeti belső kapu helyreállítására és zárhatóvá tételére, valamint az udvar burkolatának és vízelvezetésének kiépítésére, tereprendezésre és a zöldfelületek végleges kialakítására is. Ezeken túl a kiállítás egyik különleges része lesz a várfalak belső oldalán az egykori gyilokjáró bemutatása is.

A somlói vár madártávlatból a fejlesztéseket indító ünnepélyes eseményen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében kiemelte:

a Somló Magyarország legkisebb, de egyben a legkülönlegesebb történelmi borvidéke.

Vezető borával, amely a nászéjszakák egyedi nevet kapta, a legendáival és történelmi emlékeivel idegenforgalmi különlegesség. Várának felújításával még vonzóbbá teszi ezt a turisztikai csodát.