Június 26-án nemcsak késő este, hanem már kora délutántól kinyitnak a múzeumok, mivel a felnőttek mellett a gyerekeket is számos izgalmas programmal várják.

Az ország legnagyobb kulturális eseményének hivatalos oldalán, a muzej.hu-n településre, időpontra és a program típusára is lehet szűrni, így könnyen lehet válogatni a gyerekprogramok között is. Ebben a kategóriában mintegy 500 programlehetőséget kínál a Múzeumok Éjszakája, emellett kreatív foglalkozás, koncert és attrakció is lesz.

Múzeumok Éjszakája 2021Forrás: Múzeumok Éjszakája

Az 500 program között olyanok lesznek, mint:

  • a Múzeumok Éjszakája idei kiemelt tematikájához kapcsolódva Fordulópontok címmel szabadtéri labirintus várja a kicsiket és nagyokat Pápán, a Helikon Kastélymúzeumban.
  • Izgalmas lovas műsort láthatnak az érdeklődők a keszthelyi Festetics-kastély parkjában.
  • A kecskeméti Kállay Gyűjteményben vendégeskedik a Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye Rodolfóra emlékező vándorkiállítása, melynek címe: „Vigyázat, csalok!".
  • Szabadulószobával várja a fiatalokat Gyulán az Almásy-kastély Látogatóközpont, a program címe: Rejtély a kastélyban, keresd a kulcsot! (a részvételhez előzetes regisztráció szükséges!).
  • Gyöngyösön az MTM Mátra Múzeuma interaktív Betyárképzőre várja azokat, akik a Mátra leghíresebb betyárjának, Vidróczki Mártonnak a nyomába szeretnének szegődni.

Budapesten is számos érdekesség közül válogathatnak a gyerekek és fiatalok; például az Országos Meteorológiai Szolgálat - Marczell György Főobszervatóriumában Játék az elemekkel címmel szerveznek interaktív programot. Tesztek, találós kérdések és egyéb gondolkodtató feladatok mellett egy többállomásos „kincskeresésben" is részt vehetnek bátor jelentkezők, akik a feladatok teljesítését követően ajándékra is számíthatnak. A részvételhez regisztráció szükséges.

Akik inkább az üst mellett képzelik el a jövőjüket, a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményben a Boszorkánykonyha fűszernövényeivel ismerkedhetnek meg. Az Aquincumi Múzeumban már délutántól Gladiátorjátékokkal várják az érdeklődőket, míg a Bajor Gizi Színészmúzeumban fényből szőnek meséket.