Látványos, ugyanakkor számos érdekes ismeretet átadó pilanatokat éltek át az Origo munkatársai az OSC Vívóterem és Vívómúzeum budapesti, Semmelweis utcai termeiben. Az ország legrégebbi vívótermében, ahonnan számos olimpiai és világbajnok vívó került ki, különleges pisztoly- és kardpárbaj-bemutatóval készültek a szervezők, mely egyben az idei Múzeumok Éjszakájára megálmodott bemutató főpróbája is volt.

Nem mindennapi élmény volt személyesen látni, hogyan párbajoztak a nem is olyan régi időkben a férfiak különféle vélt vagy nagyon is valós sérelmekért, illetve sértésekért. Ezt az exkluzív betekintést a Vívómúzeum elkötelezett munkatársai és persze vívói biztosították az Origo számára, Az eseményen nem pusztán egy elképesztően látványos jelenetbe csöppentek a jelenlévők, hanem számos érdekességet is megtudhattak azoknak a már modern időknek a párbajozási szokásairól, protokolljairól, amikor még teljesen természetes volt ilyen módon elégtételt venni a sértésekért.

De pontosan milyen becsületsértések végződhettek párbajban? Mi számított főben járó jóhírnév-tiprásnak 100-150 éve az urak között? Mikor kellett vagy lehetett a pisztollyal való viaskodás után pengével is összecsapni a haragosoknak? S ha lőfegyverrel párbajoztak, ki lőhetett először és meddig zajlott a küzdelem? Mi volt a párbajsegédek szerepe, és meddig folytatódhatott a küzdelem? Közbelépett-e a jelenlévő orvos, és ha igen, joga volt-e nemet mondani a párbaj folytatására?

Az Origo munkatársai ezekre a kérdésekre - és még sok másra is - megkapták a választ a helyszínen, egy különleges párbajbemutatón, legendás tárgyak, történelmi sportvívó-sikereket megidéző környezetben. Természetesen számos részletet nem árulunk el arról mit láttunk, de néhány képet mutatunk a párbaj-főpróbáról:

Nézze meg a párbajbemutató főpróbáján készült felvételeinket!Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ám az exkluzív felvételek mellett is, a leginkább azt ajánljuk, hogy érdemes most szombaton, június 26-án, ellátogatni a Vívómúzeumba is az idei Múzeumok Éjszakáján, és személyesen megnézni a vívók rendkívül látványos bemutatóját!

Ne feledje:

Hamarosan, június 26-án, itt az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat, ezúttal az újraindulás után, valódi terekben!

Több mint 300 intézmény, mintegy 1600 programmal regisztrált eddig az idei rendezvényre, Magyarország leglátogatottabb kulturális eseményére, melynek kiemelt témája idén a „fordulópont".

Az Origo rendszeresen beszámol az eseménnyel kapcsolatos legfontosabb információkról, érdekes és különleges tartalmakról, így érdemes figyelemmel kísérnie a híreinket.