Megnyílt a 19. Múzeumok Éjszakája, az ország legnépszerűbb kulturális eseménye

Budapest, 2021. június 26. Érdeklődők a BarabásiLab: Rejtett mintázatok - A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon a Ludwig Múzeumban, a Múzeumok éjszakája országos megnyitója után 2021. június 26-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára indította útnak 11 órakor Budapesten a Ludwig Múzeumban a 2021-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte több mint 300 helyszínen csaknem 1800 programmal zajlik majd egészen hajnalig. 
Vágólapra másolva!

Idén is jó választás június 26-án felkeresni a múzeumokat, kiállítóhelyeket és levéltárakat, mivel az év legrövidebb éjszakájához legközelebbi szombaton országszerte számos olyan különlegességgel állnak elő az intézmények, amik kizárólag a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében láthatók.

– mondta el Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára videóüzenetében.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára Fotó: Origo - Talán Csaba

A Múzeumok Éjszakája hivatalos megnyitóján adták át a múzeumi szakma legnagyobb elismerését:

„Az Év Múzeuma 2021" kitüntető címet a kis múzeumok kategóriában a sátoraljaújhelyi Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeuma, nagy múzeumok kategóriában pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kapta.

Az Év Múzeuma Díj a legkiemelkedőbb muzeális intézmények munkáját díjazza, amelyek képviselik a 21. századi múzeum nyitott és értékőrző szemléletét - mondta el dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a díjátadást megelőzően.

Résztvevők a Múzeumok éjszakája országos megnyitóján a Ludwig Múzeumban 2021. június 26-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 2020-ban online megtartott rendezvény után

2021-ben újra több százezer embert várnak az intézmények gazdag programkínálattal,

így biztosan mindenki megtalálja majd a neki tetsző eseményeket. A kínálatról a www.muzej.hu oldalon, valamint az EVENT@HAND MUZEJ letölthető mobilalkalmazás segítségével is tájékozódhatnak a látogatók.

A fővárosban idén is egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a csatlakozott programhelyszíneket,

a felnőtt karszalag 1500 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön.

Budapest, 2021. június 26. Érdeklődők a BarabásiLab: Rejtett mintázatok - A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon a Ludwig Múzeumban, a Múzeumok éjszakája országos megnyitója után 2021. június 26-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

Idén az egészségügyi és szociális dolgozók ingyenesen látogathatják a rendezvényt.

A Tájházak Napja című országos rendezvénysorozat ezúttal egybeesik a Múzeumok Éjszakájával így több tájház is közös, ingyenes programokkal készül. Idén három szóvivője is van a rendezvénynek, Für Anikó Jászai Mari díjas színművész, érdemes művész, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó és Oláh Gergő énekes, zeneszerző, akik a tavasz folyamán ellátogattak több közgyűjteménybe, hogy élményeiken keresztül, a látgatásukról készült filmek segítségével invitálják a kultúrakedvelőket a múzeumokba.