Kilenc év után találtak meg egy ellopott Picasso-festményt Athénban - írja a BBC.

Hétfőn az athéni rendőrség bejelentette, hogy megtalálták a 2012-ben az Athéni Nemzeti Galériából ellopott Picasso Egy nő feje című festményét. A 16,5 millió euróra (5,8 milliárd forint) becsült piaci értékén kívül a görögök számára nagy érzelmi értéket is jelent ez a Picasso-kép.

A hétfői razziában egy másik festményt, Piet Mondrian holland festő Szélmalom című, 1905-ben készült képét is megtalálták. A festményeketre egy raktárban bukkantak Keratea faluban, Athéntól 45 kilométerre délkeletre.

A Görögország legnagyobb állami műgyűjteményében 2012 januárjában rafináltan előkészített, vakmerően végrehajtott lopás mindössze hét percig tartott. Akkor azt feltételezték, hogy két férfi hajtotta végre a bűncselekményt, de az ügyben végül csak egy 49 éves görög férfit vettek őrizetbe.

A feltételezett tettesek kivágták keretükből a vásznakat és sietve megléptek velük. Ellopták a Moncalvo néven is ismert Guglielmo Caccia 16. századi itáliai művész egy vázlatát is, de az megrongálódott, és a betörők eldobták. Piet Mondrian festményét is megrongálódva találták meg hétfőn Kerateában.

A festményt maga Picasso ajándékozta a Nemzeti Galériának 1949-ben annak elismeréseként, hogy Görögország kiállt a náci Németország ellen. A képet egy évtizeddel korábban festette.

A képek megkerülését bejelentő keddi sajtótájékoztatón Lina Mendoni kulturális miniszter "különleges napról", "a nagy öröm és érzelem" napjáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Picasso művét "lehetetlen" lett volna értékesíteni, mivel hátoldalán felirat jelzi, hogy az az alkotó személyes ajándéka a második világháborúban a nácikkal szembeszegülő görög népnek

A lopást követő vizsgálat feltárta, hogy a biztonsági rendszert több mint egy évtizede nem korszerűsítették, a múzeum több tere fedésben volt a kamerák előtt, a riasztórendszer silány minőségű volt és gyakran minden ok nélkül megszólalt.

A biztonsági őrök megtévesztése céljából a betörők előzőleg maguk is többször aktiválták a riasztót, amelyet a személyzet végül kikapcsolt, és az őrök már csak akkor vették észre a tolvajokat, amikor a mozgásérzékelő a távozásukat jelezte. A bűnözők elemeltek egy második Mondrian-festményt is, de azt menekülés közben elejtették.

Pablo Picasso spanyol művész Női fej című 1939-es kubista festményét és Piet Mondrian holland festő Szélmalom című 1905-ös képét mutatja be a görög rendőrség egy athéni sajtóértekezleten 2021. június 29-énForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz-Szaitasz

A rendőrség februárban kezdte újra a nyomozás a festmények után, miután szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a tolvajoknak sosem sikerült eladni a feketepiacon a képeket, amelyeknek így még Görögország területén kell lenniük.

A görög Nemzeti Galériának nagy gyűjteménye van posztbizánci görög műalkotásokból, egy kisebb kollekciója reneszánsz művekből és néhány El Greco-festménye. A múzeum márciusban nyílt meg újra kétszeres kapacitással egy 59 millió euróba (húszmilliárd forint) kerülő nagyszabású renoválás után.